Peregrinació del venturós pelegrí

La biblioteca de Reserva ha catalogat un exemplar curiós. Es tracta d’una edició del 1762 de l’obra anònima Peregrinació del Venturós Pelegrí, impresa a Cervera a la impremta de l’antiga Universitat per Antònia Ibarra, membre d’una important nissaga d’impressors.

Aquest relat, amb una difusió impresa molt important al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, sovint es troba il·lustrat per gravats xilogràfics, de factura rudimentaria encara que molt efectius visualment, alguns dels quals van ser utilitzats, sense variants, fins al segle XIX.

Dins la història de la literatura catalana aquest relat formaria part d’un seguit de manuals de vida i de conducta cristiana que genèricament s’anomenen “exercicis del cristià” i que contenen novenes, via crucis, exemples morals i meditacions que han nodrit la pietat popular catalana al llarg de l’època moderna.

Conegut també com a Llibre del Venturós pelegrí o Lo romiatge del Venturós pelegrí fou, en una època, llibre de lectura a les escoles.

Moltes de les edicions també van acompanyades de les populars Cobles de la mort que eren recitades o cantades pels fidels.

El pelegrí del títol emprèn un viatge a Roma per guanyar el jubileu. En el decurs del pelegrinatge, se li apareix una ànima. Aquesta li explica que el seu pare es troba condemnat a l’Infern per l’adquisició delictiva i fraudulenta de béns, per això resideix al purgatori per no haver fet esmena a temps del pecat del pare.

Mostrem un fragment on es mostra la pena que pateix aquesta ànima:

…Clavat estich en un gran torn

Per mon defalt,

Ara som baix, ara som dalt

Per los estrems,

Tormentantme uns mals frets vents

Que em fan rodar

En lo dit torn, el fan baixar

Ab gran furor,

Passant per llochs plens de pudor

Y sucietat…

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Peregrinació del venturós pelegrí

  1. puigmalet ha dit:

    En Roger Mas li trauria suc a aquesta cancó…

Els comentaris estan tancats.