La Biblioteca de Reserva participa a l’exposició “La cocina en su tinta” de la BNE

El proper 22 de desembre s’inaugurarà a la Biblioteca Nacional d’ España l’exposició “La cocina en su tinta”, a la qual entre les peces exposades es troba un manuscrit i un imprès del s. XVI del fons de la Biblioteca de Reserva:

El llibre de Sent Soví, el text català més antic conservat sobre cuina, és d’autor desconegut, però indubtablement d’origen català. Conté 220 receptes de plats que es cuinaven als Països Catalans a l’Edat Mitjana en una època d’esplendor i expansió. El seu origen és molt divers, des de l’antiga Roma fins a receptes adaptades de la cuina àrab o jueva. També s’inclouen diferents tècniques de cuina, com la cuina en xemeneia o en escabetx. El Sent Soví va ser publicat l’any 1952, però la seva edició moderna més coneguda és la de l’historiador i gastrònom Rudolf Grewe publicada l’any 1979.

Nola, Rupert de, s. XV. Libre de doctrina pera ben seruir, de tallar y del art de coch, ço es de qualseuol manera de potages y salses / compost per lo diligent mestre Robert coch del Serenissimo Senyor Don Ferrando Rey de Naples,
[Barcelona : s.n., ca. 1520]

Aquesta obra és el primer llibre imprès de cuina en català conegut, i l’exemplar provinent de la biblioteca de Reserva pertany a la seva primera edició documentada, tot i que hi ha fonts que citen una edició anterior a Toledo el 1477. L’obra tingué gran acceptació a l’època, va ser traduïda al castellà i reimpresa diverses vegades al llarg del segle XVI. Actualment es pot trobar en diverses edicions del segle XX.

L’exposició, comissariada per Ferran Adrià, Isabel Moyano i Carmen Simón, està estructurada en un recorregut expositiu com si es tractés d’un menú, començant per l’aperitiu de l’edat mitjana i acabant per les postres de l’època actual. A través d’aquest particular menú es realitza un recorregut cronològic sobre els aliments, la manera de cuinar-los i consumir-los, de promocionar-los a través de menús, cartells, fulletons, receptaris de cuina popular, de cuina de palau, etc.

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Impresos, Manuscrits i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a La Biblioteca de Reserva participa a l’exposició “La cocina en su tinta” de la BNE

  1. Retroenllaç: La La Biblioteca de Reserva participa en l’exposició “La cocina en su tinta” « Bloc de Farmàcia / Pharmacy Blog

Els comentaris estan tancats.