Un turc a cavall en l’obra del papa Pius II

Presentem aquest bonic gravat xilogràfic d’un turc a cavall localitzat en un exemplar de la Asiae Europaeque elegantissima descriptio del papa Pius II impresa a Colònia per Eucharius Cerviconus l’any 1531. Es tracta de la còpia de la nostra Biblioteca amb signatura  topogràfica B-51/6/26-1 relligada amb una altra obra de caire historiogràfic, Historiarum et chronicorum mundi epitomes libellus, d’Achilles Pirmin Gasser, impresa a Venècia per Melchiorre Sessa el 1533. La Biblioteca de Reserva conserva dos exemplars més de la Descriptio, mancats però del gravat.

Les dues interrupcions en la línia del marc a la part superior del gravat indiquen que la planxa xilogràfica estava malmesa. D’altra banda, la presència de la mateixa xilografia en una edició d’una Epistola ad Morbisanum Turcarum principem, obra de Pius II impresa el 1532 per Cerviconus i igualment malmesa, demostra que es tractava d’un material del qual el taller tipogràfic de Colònia va fer un ús intensiu.

La Descriptio de Pius II, en el segle Enea Silvio Piccolomini , que forma part del corpus coneguts com a Historia rerum ubique gestarum i Cosmographia, fou força popular al llarg del segle XVI, com ho indica  el discret nombre d’edicions que se n’imprimiren durant aquest període.

Podeu consultar les còpies virtuals de la Descriptio de 1531 i de la Epistola 1532 conservades a la Bayerische StaatsBibliothek.

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.