Una tesi sobre la impremta catalana a l’inici de la societat lliberal, guanyadora del premi Ferran Soldevila

Montserrat Comas i Güell ha estat guanyadora del premi Ferran Soldevila de biografies, memòries i estudis històrics del 2010 que atorga la Fundació Congrés de Cultura Catalana per la seva tesi “La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat lliberal (1800-1833)“.  La tesi, que va ser llegida  al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i dirigida pel Dr. Borja de Riquer, traça una perspectiva sobre la transformació de la impremta al primer terç del segle XIX.

A la primera part, l’autora analitza les conseqüències de la llibertat d’impremta en l’inici de la societat lliberal. Es tracta d’una època marcada per canvis econòmics i, alhora, pel descobriment generalitzat del poder de l’expressió escrita. És un  periode en el qual neixen noves formes de publicació, que s’han de situar en un context de política repressora que porta cap al creixement de les publicacions clandestines.

La segona part de la tesi es concreta en un exhaustiu repertori  dels protagonistes catalans de l’impremta d’aquest periode. Sens dubte és una valuosa eina de treball per als estudiosos del llibre.

Podeu consultar aquesta tesi al repositori cooperatiu TDX, tesis doctorals en xarxa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.