Digitalització de les relacions de successos de la Biblioteca de Reserva

Les relacions de successos són documents, normalment de poca extensió i dirigits a un públic general, que narren fets de temàtica molt diversa. Poden ser esdeveniments reals (festes religioses, successos històrics i polítics, catàstrofes naturals, etc.) o fets inventats però tractats com a verdaders (miracles i casos extraordinaris).

Són  considerades l’antecedent del periodisme modern i se solien comprar a venedors ambulants o escoltar en lectures públiques. Tal i com es menciona a una de les entrades de “Relación” del Diccionario de la lengua castellana de la Real Academia Española, publicat entre 1726 i 1739, la relació de successos: “Significa tambien aquel romance de algun sucesso ò historia, que cantan o venden los ciegos por las calles”.

La Biblioteca de Reserva va iniciar el 2008 una col·laboració amb el Grupo de Investigación de Relaciones de Sucesos en la Península Ibérica amb la finalitat d’introduir les relacions de la Biblioteca al Catálogo y Biblioteca Digital de Relaciones de Sucesos (siglos XVI-XVIII).

En aquest moment hi podem trobar descrites més de 800 edicions de la Biblioteca de Reserva, de les quals una petita part és consultable ja en línia a text complet. Actualment es continua la feina d’introducció de noves fitxes i de digitalització.

Des del catàleg de la UB , les relacions de successos es poden recuperar per Gènere/Forma: Relacions de successos i algunes ja ofereixen l’enllaç cap a la versió digital.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.