El fons de la Biblioteca de Reserva s’enriqueix amb nous llibres procedents de la Unitat d’Història de la Farmàcia, Legislació i Gestió farmacèutiques

La Biblioteca de Reserva ha finalitzat la catalogació de 82 obres dels segles XVI, XVII i XVIII procedents de la Unitat d’Història de la Farmàcia, Legislació i Gestió farmacèutiques de la UB. Entre elles es troben tractats de farmacologia, medicina, botanica mèdica, ciències naturals i també textos més concrets sobre la febre, els primers auxilis, els balnearis o l’ús terapèutic de la quina. Predominen les farmacopees, impreses al llarg dels segles XVII i XVIII en diversos països europeus, principalment Alemanya, Espanya, França Itàlia i Suïssa.

Bona part d’aquestes obres estan il·lustrades amb calcografies i xilografies, com per exemple els diversos tractats de botànica mèdica.

Us mostrem alguns del títols catalogats, a tall d’exemple:

Clusius, Carolus. Caroli Clusi Atrebatis … Rariorum plantarum historia. Antuerpiae : ex Officina Plantiniana apud Ioannem Moretum, 1601.

Primera edició de les obres completes de Carolus Clusius, botànic de gran prestigi, il·lustrada amb més d’un miler de xilografies, gravades per Gerard van Kampen a partir de dibuixos del propi Clusius i de Pieter van der Borcht.

Scilla, Agostino. De corporibus marinis lapidescentibus quae defossa reperiuntur. Editio altera emendatior. Romae : sumptibus Venantii Monaldini … : ex typographia linguarum orientalium Angeli Rotilii et Philippi Bachelli …, 1752.

Scilla va ser el primer naturalista que demostrà experimentalment que els fòssils havien estat en el passat essers vivents. Tercera edició de la traducció al llatí de l’obra publicada originalment en italià el 1670, amb les mateixes 30 làmines de l’edició italiana.

Fuente Piérola, Jerónimo de la. Tyrocinio pharmacopeo methodo medico y chimico. Segunda impresion enmendada muchos yerros que tenia la primera. En Alcala : en la Imprenta de Francisco Garcia Fernandez …. a costa de Doña Maria del Ribero …, 1673.

Edició rara de l’obra de Fuente Pierola, una de les figures més representatives de la farmàcia espanyola en el segle XVII. No es troba repertoriada en el Catálogo de Patrimonio Bibliográfico Español.

Pharmacopoea Hispana. Matriti : ex Typographia Ibarriana, 1794.

L’edició princeps de la Farmacopea Hispana impresa en el taller dels Ibarra, amb un esplèndid frontispici calcogràfic dibuixat per Luis Paret i gravat per Blai Ametller

Alguns d’aquests llibres havien pertangut originalment a diverses personalitats del món mèdic i farmacèutic així com a institucions com el Col·legi de Sant Victorià de Barcelona. Les marques de propietat que hi hem trobat han passat a enriquir la base de dades d’Antics Posseïdors de la Biblioteca de Reserva. Per tal de recuperar el conjunt d’aquestes obres al catàleg cal posar dins el camp “Paraula clau” els termes següents: unitat, història, farmàcia, legislació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El fons de la Biblioteca de Reserva s’enriqueix amb nous llibres procedents de la Unitat d’Història de la Farmàcia, Legislació i Gestió farmacèutiques

  1. Retroenllaç: La Biblioteca de Reserva present a l’exposició “Concòrdia i patrimoni” « Bloc de Reserva

Els comentaris estan tancats.