Notes de censura i un autor prohibit

Portada de l'emissió espanyola

Portada de l’emissió amb censura impresa

Recentment hem descobert que de l’obra Theatrum humanae vitae, de Theodor Zwinger  (1533-1588), publicada a la ciutat de Basilea l’any 1604 per Sebastian Henricpetri, existeixen dues emissions amb portades diferents. Una exhibeix notes de censura impreses en el títol i sota el peu d’impremta, amb un espai per al nom del censor manuscrit, mentre que a l’altra li manquen aquestes notes. Es tracta, sens dubte, d’una estratègia editorial per poder efectuar la venda d’un mateix producte en una àmplia àrea geogràfica, Europa, en què existeix una varietat de condicionants jurídics i eclesiàstics.

Portada de l’emissió sense censura impresa

Theodor Zwinger, important metge i humanista suís,  és un dels autors presents en l’Index librorum prohibitorum (Madrid, 1612). Tanmateix, el Theatrum hi és recollit com a obra la lectura de la qual es permet si és prèviament censurada.
La còpia que conservem a la Biblioteca de Reserva correspon a l’emissió amb censura impresa i pertanyia, segons l’ex-libris manuscrit de la portada, al Convent de Sant Josep dels Carmelites Descalços. El censor, qualificador del Sant Ofici, és el jesuïta Vicenç Navarro.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s