Una arqueologia del llibre francès modern

Entre les novetats bibliogràfiques adquirides per la Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona aquest estiu, volem destacar:

Riffaud, Alain. Une archéologie du livre français moderne. Genève : Librairie Droz, 2011.

Riffaud ha elaborat un manual de bibliografia material partint de la hipòtesi que conèixer la història del llibre com a objecte ajuda a conèixer la historia econòmica, social i cultural del moment.

Els primers capítols del llibre aborden els aspectes més rellevants de la bibliografia material que aproximen el lector al llibre com a objecte manufacturat, a les tècniques d’impressió i als diferents oficis que participen en aquesta manufactura; en aquests capítols s’incideix en aspectes com l’estructura del llibre, la composició i la impressió en diferents formats. Per analitzar aquest aspectes, Riffaud utilitza una metodologia descriptiva, parteix d’exemples concrets i fa servir nombrosos recursos gràfics per tal que el lector es pugui traçar fàcilment una imatge visual dels diferents processos descrits.

La segona part del llibre ofereix una metodologia de treball partint de l’anàlisi arqueològic d’exemples concrets i la comparació entre ells per tal de poder treure conclusions de la realitat material del llibre. Els exemples analitzats són de la impremta francesa del XVII però la metodologia de treball plantejada permet ser aplicada de manera extensiva al llibre antic en general durant el període de la impremta manual.

Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats bibliogràfiques. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.