La Bottega de’ Chiribizzi

Entre els fons de la Biblioteca de Reserva es conserva una primera edició de l’obra de Cesare Giudici La Bottega de’ Chiribizzi, impresa a Milà l’any 1685.

Segons el Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico Español es tractaria del segon exemplar existent en una biblioteca espanyola. El catàleg col·lectiu patrimonial del Servizio bibliotecario nazionale, per la seva banda, recull únicament sis còpies presents en biblioteques italianes.

Es coneixen poques dades de l’autor, Cesare Giudici (1634-1724). Se sap que fou un noble milanès, llicenciat en dret, que es dedicà a escriure poesia i prosa  i que obtingué considerable fama a la seva època. Prova del seu èxit són les  nombroses edicions que existeixen de les seves obres.  La Bottega de’ Chiribizzi és considerada una de les millors i, sens dubte, la més original. N’existeixen diverses edicions escrites en italià, entre les quals destaquen les de Venècia de l’any 1714 i 1761. Dividida en 28 seccions, l’obra conté diverses composicions poètiques, majoritàriament sonets,  i mostres d’altres gèneres literaris. Alguna d’aquestes peces destaca pel seu caràcter escatològic. A continuació n’oferim una mostra:

“Perché bene del Tempo io spenda l’ore Inargentato stral quivi le segna, E posto in questo posto egli m’insegna Che il Tempo speso mal dà mal odore. Tutto ‘l tempo ch’io passo al cacatore Temo ognora il malan che non mi vegna, Perché so ch’ogni cosa, abenché degna, Al par d’una cacata, e nasce e more. Quivi il sol mi chiarisce, e vòl ch’io veggia Che l’Uom, che va con sì superbo aspetto, Qual ombra ne lo sterco, erra e passeggia, Che al Tempo corruttor tutto è soggetto, E ch’al tirar de l’ultima correggia, Ogni cosa mortal non vale un petto.”

L’obra està dedicada a Matteo Abbiate Forieri, noble i advocat de la ciutat de Milà, que fou també Consultor de la Santa Inquisició.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.