L’exposició “Lux in Arcana” als Museus Capitolins de Roma mostra els tresors dels arxius secrets del Vaticà

Fins al proper 9 de setembre es pot visitar als Museus Capitolins de Roma l’exposició “Lux in Arcana. L’archivo segreto Vaticano si rivela

És una oportunitat per poder veure 100 documents de valor incalculable seleccionats entre els tresors de l’arxiu secret del Vaticà que han creuat per primera vegada en la seva història els límits de les muralles de la Ciutat del Vaticà per ser exposats als Museus Capilotins de Roma i d’aquesta manera sortir a la llum i mostrar al públic visitant informació rellevant de 12 segles de la història d’occident.

L’exposició ha estat concebuda en motiu del quart centenari de la fundació de l’Arxiu Secret del Vaticà, que fou creat pel papa Pau V el 1612, i té com a objectiu explicar i descriure com és i com funciona aquest arxiu, i al mateix temps, fer visible allò invisible, és a dir, permetre l’accés a una tria de documents consagrats en els 85 kilòmetres lineals de prestatgeries d’aquest arxiu que contenen documentació que cobreix temporalment des del segle VIII fins al segle XX.

Els visitants compten amb diversos elements multimèdia per tal de contextualitzar històricament tot el material exposat. Entre les obres exposades podem trobar documents de diverses temàtiques com conclaves, heretgies, creuades, excomunicacions, entre els que, a tall d’exemple, podem destacar:

  • El Pergamí de 60 metres escrit a l’agost de 1308 amb la confessió dels templaris davant dels tres cardenals enviats pel papa Climent V al castell de Chinon.
  • La carta que 83 anglesos van escriure el 1530 a Climent VII demanant que anul·lés el matrimoni entre Enric VIII i Catalina d’Aragó
  • L’excomunicació de Luter de 1520
  • El dogma de la Immaculada Concepció (1854)
  • La Butlla de la partició amb la que el Papa Alexandre VI concedia el 1493 als Reis Catòlics totes les terres “descobertes i per descobrir” al oest d’una línia entre el Pol Nord i el Pol Sud, la resta era pels portuguesos.
  • La Donació de Constantí, el decret imperial atribuït a Constantí I, que l’humanista Lorenzo Valla va demostrar que era fals, segons el qual es reconeixia al Papa Silvestre I com a sobirà i se li donava la ciutat de Roma, així com les províncies d’Itàlia i tota la resta de l’imperi romà d’occident.
  • I finalment la secció de l’exposició “l’oro e l’inchiostro” on es poden veure una selecció dels manuscrits il·luminats d’aquest fons així com una mostra de filigranes.
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.