Catalogació d’una edició probablement desconeguda de l’Alivio de caminantes de Joan Timoneda

La Biblioteca de Reserva ha catalogat recentment una edició amb tota probabilitat desconeguda de l’Alivio de caminantes de Joan Timoneda. L’exemplar, que no constava a cap dels fitxers manuals de la col·lecció, es trobava entre un conjunt d’impresos desmembrats, donats l’escàs nombre de pàgines, la falta d’enquadernació i l’absència de portada.

Després de veure que es tractava d’una edición de l’Alivio, es va procedir a la seva identificació a diversos repertoris impresos i en línia, en especial al recent Iberian books. Va ser molt útil, igualment, la consulta del Diccionario filológico de la literatura española : siglo XVI, sota la direcció de Pablo Jauralde.

Malgrat que la cerca va ser infructuosa, es va poder comprovar l’escassedat de còpies supervivents d’aquesta obra a les biblioteques, així com la fortuna que va assolir, atès que les ciutats en què va ser impresa, entre el 1563 i el 1603, es troben escampades per tota la península, i que va sortir també dels tallers d’Antonius Tilenius, a Anvers, el 1577.

Segons Juan Montero, professor de la Universidad de Sevilla, que va prestar amablement el seu ajut per a la identificació de l’exemplar, ens trobaríem davant d’una edició impresa després del 1574 en l’àrea castellana o flamenca. Es tracta, però, d’hipòtesis, basades en la presència de contes extrets de la Floresta de Santa Cruz, publicada per primer cop el 1574, que no figuren a les edicions conegudes de l’Alivio, i a la composició de les diverses parts a l’interior de cada una d’aquestes edicions.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Catalogació d’una edició probablement desconeguda de l’Alivio de caminantes de Joan Timoneda

  1. Retroenllaç: Dues rares edicions, amb accés lliure des de l’OPAC | Blog de Reserva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s