Un exemplar de les “Relations de divers voyages curieux” de Melchisedech Thévenot a la Biblioteca de Reserva

La biblioteca de Reserva ha catalogat un exemplar interessant. Es tracta de l’obra de Melchisedech Thévenot Relations de divers voyages curieux…, publicada a Paris en 1696 per Thomas Moette.

Els relats de viatges eren la passió de M. Thévenot. Va recopilar manuscrits de viatgers al llarg de tota la seva vida. Entre els anys 1663 i 1672 va publicar el conjunt de fullets organitzats en quatre parts sota el títol Relations de divers voyages curieux . Després de la seva mort es trobaren altres peces que apareixen a l’edició de 1696 que hem catalogat. Hi ha diverses edicions de cada volum el contingut dels quals varia degut a que certes peces s’anaven exhaurint. És difícil de trobar exemplars complets i el seu valor varia segons ho siguin més o menys.

Thévenot va fer traduir al francès els originals dels viatgers escrits en alemany, castellà, portuguès, holandès, anglès, persa, àrab…, peces separades que descriuen viatges i nous descobriments geogràfics fets entre 1449 i 1672 en diferents regions, països i continents: Rússia, Xina, Tartàia, Tartària India, Pèrsia, Aràbia, Terra Santa, Siam, Bengala, Borneu, Egipte, Filipines, Japó, Àfrica i Amèrica.

Són il·lustrats amb gravats de flora, fauna, indumentària…, amb reproduccions dels sistemes d’escriptura xinesa, mandea…, i amb mapes geogràfics que encara no havien estat publicats a Europa.

Us mostrem alguns detalls de l’obra:

Una de les primeres i més detallades representacions cartogràfiques és la del sud d’Iraq feta pel seu nebot Jean de Thévenot que va visitar la regió. Thévenot fa referència als mandeus de la regió de Bassora, una minoria religiosa de l’Orient Mitjà. Hi inclou una pàgina impresa d’un dels llibres sagrats d’aquesta secta, una de les primeres aparicions impreses de la llengua mandea a Europa.

Hi trobem també un dels primers mapes de l’Hollandia Nova (Nova Zelanda), l’arxipèlag fou descobert el 1642 pels holandesos i aquest és una còpia molt similar a la de Joan Blaeu en ‘Archipelagus Asiatico Orientalis’ publicat el 1659 en Kurfürsten Atlas.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.