El CRAI Biblioteca de Reserva ha catalogat un nou títol d’arquitectura

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Al CRAI Biblioteca de Reserva acabem de catalogar l’obra Description de ce qui a été pratiqué pour fondre en bronze d’un seul jet la figure equestre de Louis XIV, elevée par la ville de Paris dans la place de Louis le Grand, en mil six cens quatre-vingt-dix-neuf, de l’arquitecte francès Germain Boffrand.

Boffrand (1667-1754), conegut per la gran varietat, quantitat i qualitat de la seva obra, va ser el responsable d’un gran nombre de projectes a França, com la construcció de l’altar major de la catedral de Nantes, l’ampliació del Palais Bourbon, les restauracions de la Cambra del Palau de Justícia i de la capella Saint-Esprit de la Catedral de Notre-Dame, etc., així com de diverses obres fora de l’estat francès.

Al CRAI Biblioteca de Reserva, com a testimoni escrit d’aquest arquitecte trobem l’obra citada anteriorment, que descriu el procés de fabricació de l’estàtua de Lluís XIV que va erigir-se a la Place de Louis le Grand (actual Place Vendôme) el 1699. Aquesta estàtua va gaudir d’una curta existència, ja que va ser destruïda el 13 d’agost de 1789, a l’inici de la Revolució Francesa i actualment, al lloc on es trobava l’estàtua, hi podem veure la columna Vendôme, erigida uns anys més tard, el 1810, pels arquitectes Jacques Gondouin i Jean-Baptiste Lepère.

Es tracta d’una obra en gran format (43 cm), escrita a dues columnes en francès i llatí i que conté una vintena de fulls de làmines, alguns plegats, que complementen gràficament la descripció de totes les operacions que es van dur a terme en la construcció d’aquesta estàtua de bronze. Broffand destaca a l’inici de l’obra la singularitat del procés: “On n’avoit point jusqu’alors fait d’ouvrages si considerables, pour lesquels les pratiques précedentes n’auroient peut-être pas eu lemême succès”, fet que ofereix un valor especial a l’obra i a les làmines contingudes. L’obra, que presenta algunes caplletres ornades, frisos xilogràfics i vinyetes, es troba en un bon estat general, tot i que petits forats d’insectes han afectat diverses làmines. L’enquadernació és especialment remarcable, amb pell de xagrí, supralibros a coberta amb les tres corones de l’escut de Suècia, daurats al llom amb nervis naturals i orles daurades als plans, als cantells i contracantells.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El CRAI Biblioteca de Reserva ha catalogat un nou títol d’arquitectura

  1. Retroenllaç: Col·laboració docent amb el Grau d’Arqueologia: una experiència que ens agradaria fer extensiva a d’altres assignatures | Blog de Reserva

Els comentaris estan tancats.