Un premi per localitzar un incunable

valencia-origen-del-ajedrezEl “Simposio Internacional de Cultura e Historia del Ajedrez, Valencia Cuna del Ajedrez Moderno” va acordar la creació del premi von der Lasa per localitzar un exemplar de l’incunable titulat Llibre dels jochs partitis del schachs en nombre de 100. Se sap que aquesta obra de Francesch Vicent va ser publicada a València per Lope de la Roca Alamany i Pere Trincher, llibreter, el 15 de maig de 1495, i es considera el primer tractat imprès sobre les regles dels escacs moderns, que havien sorgit 20 anys abans.
Es coneix el contingut d’aquests 100 problemes d’escacs exposats per Francesc Vicent, perquè el text en valencià consta manuscrit en un còdex italià de principis del segle XVI. També existeixen dues traduccions posteriors: al castellà per Luis Ramírez de Lucena (Salamanca, 1497), i a l’italià per Damiano (Roma, 1512). D’aquesta obra, el CRAI Biblioteca de Reserva en custodia una còpia.
Només manca trobar l’imprès de 1495, i es té notícia que el llibreter Salvador Babra va vendre’n un exemplar a Barcelona cap al 1913. Per això s’ha creat el Premi von der Lasa, amb el nom de l’alemany Tassilo von Heyderbran un der Lasa (1818-1899), que va promoure la cerca del llibre a finals del segle XIX, convençut de la importància històrica d’aquest tractat. El periode de cerca dura fins el 15 de maig de 2015, just quan l’edició compliria 520 anys.
Al CRAI Biblioteca de Reserva es conserven 772 edicions diferents d’incunables, però malhauradament, cap d’elles és l’obra de Francesc Vicent.
Aquesta entrada s'ha publicat en Incunables i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un premi per localitzar un incunable

  1. Retroenllaç: Premi per a qui trobi l’incunable «Llibre dels jochs partitis del schachs en nombre de 100» | Diari d’un llibre vell

Els comentaris estan tancats.