El CRAI Biblioteca de Reserva ha catalogat un volum factici monogràfic sobre la Conspiració de l’Ascensió (1809)

XIX-1043Al CRAI Biblioteca de Reserva s’ha catalogat una nova còpia de l’obra de Raimundo Ferrer Relacion de lo ocurrido en la gloriosa muerte que el dia tres de junio del año 1809 sufrieron en Barcelona baxo la tirania francesa los cinco heroes… Joaquin Pou … Juan Gallifa … José Navarro … Juan Massana … Salvador Aulét … , publicada a Barcelona per Antonio Brusi el 1814. La singularitat d’aquest nou exemplar de l’obra (de la que ja disposàvem de dues còpies) és el fet que forma part d’un volum factici dedicat, de manera monogràfica, a la Conspiració de l’Ascenció

Aquest volum factici està format per 26 obres que tenen com a eix comú el complot que va tenir lloc a Barcelona –dins el marc de la Guerra del Francès- entre els dies 11 i 12 de maig de 1809 (Diada de l’Ascensió) i que tenia per objectiu derrotar els francesos que tenien la ciutat presa. La conspiració va fracassar i cinc persones – Salvador Aulet, Joan Massana, Josep Navarro i els pares Joaquim Pou i Joan Gallifa- varen ser executades pocs dies després, el 3 de juny, després d’un procés judicial que va tenir un ampli ressò popular.

Entre les obres que conté el factici destaquen els manuscrits Defensas de Dn. Juan Massana y Salvador Aulet sospechados de complicidad en la acusada conspiración contra las tropas francesas de Barcelona i l’Informe de la Diputación Provincial de Cataluña al Jefe Político de la misma.

També mereixen una menció especial alguns documents originals, com l’ofici signat per Francisco Xavier Olea y Carrasco i destinat a Raymundo Ferrer on es nomena aquest darrer comissionat de la Junta d´homenatge a les víctimes de la Conspiració (relligat a continuació del factici 3, amb signatura: 07 XIX-1043-3) o l’ofici en el que es demana assistir a les exèquies en homenatge a les víctimes de la Conspiració que s´havien de celebrar al Convent de Sant Agustí (relligat a continuació del factici 21, amb signatura: 07 XIX-1043-21).

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos, Manuscrits i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El CRAI Biblioteca de Reserva ha catalogat un volum factici monogràfic sobre la Conspiració de l’Ascensió (1809)

  1. Galderich ha dit:

    Un factici d’allò més complert. Una autèntica joia per a l’estudi de la Guerra del Francés.

Els comentaris estan tancats.