El fragment d’un Sacramental entre el fons personal de Miquel Porter i Moix

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 Entre el fons documental cedit pels hereus de Miquel Porter i Moix, professor d’història de la cinematografia i catedràtic de la Universitat de Barcelona, a aquesta institució, es troba el fragment d’un còdex.

La professora Gemma Avenoza, del Departament de Filologia Romànica de la UB, l’ha identificat i descrit. Es tracta d’un únic foli de pergamí fi i clar, amb escriptura gòtica librària que, per comparació amb altres fragments, data del segle XV. L’estudi del text, que inclou notació musical quadrada, indica que correspon a un Sacramental, en concret a l’ofici per a la Dominica XVI post octavas Pentecostes.

Pels senyals de plecs que presenta, es dedueix que va ser emprat com a coberta d’un llibre. La seva condició ha estat millorada gràcies a la restauració duta a terme al CRAI Taller de Restauració, consistent en una neteja en sec, hidratació, aplanat de plecs i reintegració de zones perdudes.

Actualment es conserva al CRAI Biblioteca de Reserva amb signatura topogràfica Pergamí-1.

Aquesta entrada s'ha publicat en Manuscrits, Novetats de fons antic, Restauracions i conservació i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.