Una còpia amb l’escut de Federico da Montefeltro, duc d’Urbino, entre la col·lecció d’incunables del CRAI Biblioteca de Reserva

Federico de MontefeltroEl CRAI Biblioteca de Reserva ha recatalogat recentment els incunables 209-1 i 209-2, relligats en un factici que inclou dues edicions romanes del 1471 i 1473 de, respectivament, les obres De sanguine Christi i De potentia Dei, i De futuris contingentibus, del papa Sixt IV.

La còpia es caracteritza per haver pertangut al cèlebre condottiero i mecenes Federico da Montefeltro, duc d’Urbino, l’escut del qual, bellament il·luminat al f. [a]3 de la primera obra, ha estat identificat amablement per Paz Fernández Rodríguez, bibliotecària de la Real Biblioteca de San Lorenzo de El Escorial.

Posteriorment, Tomàs Ripoll, mestre general dels dominicans entre el 1725 i el 1747 i benefactor de la biblioteca de Santa Caterina de Barcelona, va adquirir el llibre per a la biblioteca del convent barceloní de què va ser fill i prior, com ho demostra la nota manuscrita i els segells presents al f. [a]1 de la primera obra.

Inc 209

Distingeix igualment l’exemplar l’enquadernació gofrada d’estil renaixentista, en pell de vedell sobre fusta. D’altra banda, la pràctica absència de notes de lectura, la blancor del paper i el fet d’haver estat restaurat, li donen un aspecte inusualment flamant.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Col·laboracions expertes, Incunables i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.