El CRAI Biblioteca de Reserva identifica un nou incunable entre la seva col·lecció d’impresos del segle XV

Inc 357-1El CRAI Biblioteca de Reserva identifica un nou incunable entre la seva col·lecció d’impresos del segle XV. Es tracta de l’incunable amb signatura topogràfica Inc 357.1-1,  un Repertorium o índex de la Summa theologica de Sant Antoní de Florència, a cura de Johannes Molitor i imprès a Estrasburg per Johann Grüninger pels volts del 1490.

La còpia es troba relligada en un factici amb el volum primer d’una edició de la Summa impresa a Venècia per Leonhard Wild entre el 1480 i el 1481.  El concepte d’edició es difumina en casos com aquest, en què es troben enquadernades juntes diverses parts d’una mateixa obra impreses a llocs i en èpoques diferents, per formar el que els incunabulistes anomenen bodies of texts.

El volum, que va ser guillotinat i enquadernat de nou el segle XVIII, procedeix del Convent de la Mercè de Barcelona, com indica l’ex-libris manuscrit amb cal·ligrafia del segle XVIII present als f. a2 i i4, i mostra algunes marques de lectura del segle XV o principis del XVI.

Amb la troballa, són 13 les còpies recollides per l’ISTC (Incunabula Short Title Catalogue) d’aquesta edició, deu de les quals es troben a biblioteques alemanyes, mentre que la conservada al  CRAI Biblioteca de Reserva és l’única a l’Estat.

També podeu veure la informació corresponent a les característiques de l’exemplar a la base MEI (Material Evidence in Incunabula), projecte a què, tal i com us vam informar en aquest blog, el CRAI Biblioteca de Reserva es va unir el mes d’octubre de l’any 2012.

Aquesta entrada s'ha publicat en Incunables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.