Els manuscrits de les obres de Francesc Eiximenis conservats a biblioteques públiques, objecte d’un catàleg

P-1-5-21L’equip d’investigadors redactors del catàleg, al capdavant del qual es troba Jaume de Puig i Oliver, director del projecte, ha identificat i descrit 191 testimonis manuscrits reals i existents de l’escriptor català, repartits entre obres originals, textos atribuïts, fragments, traduccions i un manuscrit cremat el 1936 de què es conserven els fotogrames.

El 2009, any del centenari de l’aparició del clàssic treball de Jaume Massó i Torrents Les Obres de Fra Franchesch Eximeniç, 1340?-1409? : essaig d’una bibliografia, va marcar l’eclosió d’una colla d’activitats i estudis al voltant de l’autor gironí, una mostra de les quals és aquesta publicació, resultat de la fusió, ampliació i millora dels dos catàlegs apareguts, respectivament, el 2009 i el 2010 a ATCA (Arxiu de Textos Catalans Antics).

El catàleg permet constatar l’espectacular difusió de l’obra d’Eiximenis, tant dins dels confins de la Corona d’Aragó com fora d’aquest territori, a la vegada que demostra que va començar a ser llegida i copiada ja durant l’últim decenni de la vida de l’autor.

angels_eiximenis

El treball no es considera tancat, i la relativament recent inclusió del Tractat d’usura i de les Allegationes i els Sermones al catàleg de les obres del menoret així ho demostra. D’altra banda, és prevista la publicació dels índexs, imprescindibles per accedir a la rica informació que proporcionen les detallades descripcions dels manuscrits.

El CRAI Biblioteca de Reserva conserva una notable col·lecció de textos manuscrits d’obres de Francesc Eiximenis. S’hi troben el Terç del Cristià (Ms 91), el Llibre de les dones (Ms 79: text complet;  Mss 2, 80, 88 i 148: fragments), el Llibre dels àngels (Ms 86: text complet; Ms 148: fragments), la Vida de Jesucrist (Ms 1160: text gairebé complet; Mss 148 i 1925: fragments menors), la refosa Scala Dei o Tractat de contemplació (Ms 88), i el Primer del Cristià (Ms 728) traduït al llatí. Tret d’un, d’origen rossellonès, tots els exemplars de la col·lecció van ser escrits a Catalunya, entre el 1389 i el segle XVI.

La catalogació de la totalitat dels manuscrits d’obres d’Eiximenis custodiats al CRAI Biblioteca de Reserva, prevista properament, serà oportunament anunciada a les pàgines d’aquest blog.

Aquesta entrada s'ha publicat en Manuscrits, Novetats de fons modern i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els manuscrits de les obres de Francesc Eiximenis conservats a biblioteques públiques, objecte d’un catàleg

  1. Retroenllaç: Acabada la catalogació dels manuscrits de les obres de Francesc Eiximenis custodiats al CRAI Biblioteca de Reserva | Blog de Reserva

Els comentaris estan tancats.