La base de dades Marques d’impressors compleix 15 anys

marques impressorsLa base de dades Marques d’impressors compleix 15 anys. Iniciada el mes d’octubre del 1998 pel CRAI Biblioteca de Reserva, aquesta base de dades s’amplia setmanalment a partir de les noves catalogacions de llibre antic, i compta, en aquest moment, amb 1584 registres d’impressors i 2652 imatges de marques.

L’ampli abast del recurs, que conté registres dels impressors de totes les èpoques i llocs geogràfics pertanyents al període de la impremta manual presents al Catàleg, l’ha convertit en un referent per als bibliotecaris i investigadors del llibre imprès antic. La mitjana de 18.500 visites anuals així ho demostra.

Al llarg d’aquests anys els registres han millorat la seva presentació i ampliat la seva informació. Un dels aspectes a destacar  ha estat la introducció de descriptors representatius de cada marca com a criteri de cerca, que en el cas dels impressors catalans i espanyols s’ha fet de forma retrospectiva i exhaustiva. De la mateixa manera, i sistemàticament per a aquest grup d’impressors, s’ha inclòs l’enllaç al registre bibliogràfic del Catàleg que recull la còpia de la qual s’ha extret la imatge de la marca. D’altra banda, la imatge de la marca es visualitza ara en una resolució més alta, en color, i amb un regle al costat. (podeu veure la notícia al nostre bloc).

La bibliografia se segueix actualitzant en la mesura que s’introdueixen noves cites tant bibliogràfiques com en línia.

El mes de juny del 2011 es va crear una col·lecció digital a la MDC (Memòria Digital de Catalunya) que recull les marques d’impressors catalans des del segle XVI fins a principis del XIX, extreta íntegrament de la base de dades Marques d’impressors. (vegeu notícia al nostre bloc).

Per fer un breu resum de la confecció de la base, direm que tots els registres s’extreuen del  Catàleg d’autoritats per poder ser presentats i explotats de forma clara, eficient i flexible. Així, cada registre es divideix en dos blocs, el primer amb informació general sobre l’impressor i la seva activitat i el segon amb informació relativa a les marques que utilitza (descripció, divisa, descriptors i imatge), mentre que la base permet dur a terme diferents tipus de cerca (nom d’impressor, ciutat, divisa, marca, ensenya, termes, i paraula clau).

Els propers mesos les millores dutes a terme en els registres dels impressors catalans i espanyols s’estendran retrospectivament als impressors estrangers. A la pàgina d’inici de Marques d’impressors, trobareu informació actualitzada sobre el funcionament i les novetats de la Base.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Marques d'impressors i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La base de dades Marques d’impressors compleix 15 anys

  1. Montserrat Comas i Güell ha dit:

    M’encanta aquesta base de dades i vull felicitar-vos una vegada més. Em permeto suggerir-vos per als impressors entre 1800 i 1833 la meva tesi: “La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat liberal (1800-1833)” .València, PUV, 2012. Conté diccionari biogràfic d’impressors.

Els comentaris estan tancats.