Es cataloga un recull de 58 mapes calcogràfics

Principaut_de_Catalogne_divise_en_neuf_dioeceses_et_en_dixsept_vegueries_c__mais_le_Comt_de_Roussillon_ou_est_levesch_dElne_transfer_a_Perpignan_o_sont_les_veguerie_de_Perpignan_souAcabem de catalogar un recull de 58 mapes calcogràfics del segle XVII que van ser relligats junts al Convent de Santa Caterina al segle XVIII i que amb la desamortització van arribar a la nostra biblioteca.

Són mapes de diferents llocs del món en format foli i publicats la majoria a Amsterdam i Paris per impressors i cartògrafs rellevants del moment (Blaeu, Mariette, Jansson, Sanson d’Abbeville…). Alguns dels acolorits són de la mateixa època que la seva impressió.

Destaquem els minuciosos detalls fets pels gravadors: boscos, muntanyes, esglésies i pobles, així com l’ornamentació de plànols de ciutats, escenes quotidianes, imatges al·legòriques…, que els acompanyen.

Com treure l’entrellat històric d’aquest recull de mapes que acabem de catalogar un per un?

Possiblement sigui una recopilació de peces incompletes de gravats solts que tenien al convent i que van relligar junts per tal de preservar-los. Cal pensar que no pertanyen a una única obra perquè estan escrits en diferents llengües, varia el peu d’impremta i els plecs de cada mapa ens indiquen que pertanyen a volums de mides diferents.

Us en fem un tast, la resta podeu venir a veure’ls (XVII-9029). Tots ells estan digitalitzats i incorporats a la col·lecció material cartogràfic antic (Universitat de Barcelona) de la MDC.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Es cataloga un recull de 58 mapes calcogràfics

  1. Galderich ha dit:

    Ostres, això si que és un factici rar però lògic!

Els comentaris estan tancats.