L’estudi del trànsit de Venus en el segle XVIII

001El pas de Venus per davant del Sol, anomenat trànsit de Venus, és un fenomen que s’ha manifestat ben rarament al llarg de la història. En el segle XVIII es va produir en dues dates: el 6 de juny de 1761 i el 3 de juny de 1769.

De l’estudi del trànsit se’n van obtenir dades que permetrien conèixer la distància entre la terra i el sol. En el segle XVIII, amb l’objectiu de determinar aquesta distància, nombrosos països representats per diverses organitzacions científiques van enviar astrònoms a diferents punts del món, per fer les observacions pertinents en els dies senyalats.

Jean Baptiste Chappe d’Auteroche (1722-1769), membre de l’Académie des Sciences, va ser el científic designat a França per dirigir-se a Sibèria, concretament a Tobolsk, el punt precís on s’havia de fer l’observació. El viatge es va perllongar durant 15 mesos, cinc dels quals Chappe els va passar a Rússia.

L’any 1762, mentre encara era a Sant Petesburg, va publicar Mémoire du passage de Vénus sur le soleil, avec des observations sur l’astronomie et la déclinaison de la boussole faites à Tobolsk, en Sibérie.en 1761.

A la tornada a França el 1763, es posà treballar en l’obra Voyage en Siberie durant els següents sis anys. Finalment, amb la seva publicació, assolí un notable èxit.

Tanmateix, El Voyage en Siberie no és únicament una memòria científica sobre observacions astronòmiques. Chappe, mentre va fer la seva estada a Rússia, recollí informació sobre les estructures socials i els costums del poble rus i en va fer la descripció amb alguns comentaris certament crítics, que van provocar al cap de poc temps l’aparició de l’obra: Antidote ou Examen du mauvais libre superbement imprimé, intitulé Voyage en Sibérie … par l’abbé Chappe d’Auteroche, que va ser una resposta irada a les afirmacions de Chappe. L’Antidote va ser publicada anònimament a Sant Petersburg el 1770, encara que se’n va atribuir la seva inspiració o fins i tot l’autoria directe a la tsarina Caterina II.

El Voyage en Siberie està ricament il·lustrat amb un bon nombre de gravats calcogràfics, a partir de dibuixos de prestigiosos artistes com Jean Baptiste Le Prince.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Jean Baptiste Chappe d’Auteroche, va repetir l’experiència a la Baixa Califòrnia el 1769. Un total de 150 observadors oficials van col·laborar en les observacions arreu del món. La de Califòrnia està considerada una de les observacions amb millors resultats, però lamentablement, Chappe hi deixà la vida, víctima d’una malaltia infecciosa, que es propagà ràpidament entre els membres de l’expedició.

En el fons de la Biblioteca de Reserva es troben els dos primers toms del Voyage … en tres volums: M-871bis1-M-871bis3. Hi manca el tercer tom, dedicat als mapes. A l’estat espanyol, aquest darrer tom es troba en el fons d’un únic centre: el Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación. L’Antidote … i la Memoire du passage de Vénus sur le soleil … no s’han pogut localitzar a CCPBE.

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’estudi del trànsit de Venus en el segle XVIII

Els comentaris estan tancats.