Un nou incunable procedent de la biblioteca de Pere Miquel Carbonell

Inc 315 (1)

07 Inc 315
F. a6 verso-b1 recto

El novembre del 2013 vam presentar l’exposició “Pere Miquel Carbonell i els llibres (col·lecció del CRAI Biblioteca de Reserva)”, celebrada a la sala de lectura del CRAI Biblioteca de Reserva, en consonància amb la jornada de recerca dedicada a l’humanista català organitzada pel Departament de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona.

Ara anunciem la troballa d’un nou incunable pertanyent a la biblioteca de Carbonell. Es tracta dels Opuscula de sant Agustí, impresos a Estrasburg per Martin Flach l’11 d’agost del 1491. L’exemplar, que va ser seleccionat pel professor Juan Bautista Carpallo per formar part de la recent mostra “6 enquadernacions d’incunables al CRAI Biblioteca de Reserva”, està mancat dels quaderns finals, així que no sabem si al colofó hauríem trobat la nota de propietat autògrafa característica dels llibres que va posseïr Carbonell. Tanmateix, la nova descripció de la còpia ha permès identificar la inconfusible cal·ligrafia, tant a les notes i inicials com a les manícules i altres signes de lectura, d’aquest personatge, “malalt” d’una veritable passió pels llibres. El volum, amb posterioritat, i segons diu una nota manuscrita datada el 1574, va ser sotmès a la censura eclesiàstica, sense que s’hi trobés res en contra de la fe catòlica. Més tard, va pertànyer al convent de Nostra Senyora del Bonsuccés, dels servites barcelonins, com ho demostra l’ex-libris manuscrit escrit al full a2.

Curiosament, l’enquadernació que ens ha pervingut no és l’original, sinó que amb tota probabilitat, en un moment indeterminat (potser un cop desamortitzades les biblioteques conventuals?), es va aprofitar per protegir l’imprès, que possiblement es trobava sense relligar. És una relligadura en pergamí sense tapes, del segle XVII, amb daurats, que presenta, al centre de les cobertes, un escut amb sis pinyes en faixa, coronat per un capell episcopal, i al llom, el títol manuscrit de l’obra de Luis de Tena Isagoge in Sacram Scripturam, al costat de “Opuscula san Agustin” escrit per una mà del segle XIX.

 

Inc 315 (2)

07 Inc 315
F. p2 verso

Així, amb els Opuscula, sumen dinou incunables, tres manuscrits i un imprès els volums procedents de la biblioteca de Pere Miquel Carbonell conservats al CRAI Biblioteca de Reserva, la institució que més còpies conserva de la seva col·lecció. Amb la intenció de celebrar aquesta nova incorporació, hem previst reposar la mostra, que per qüestions de calendari es va obrir al públic poc més d’una setmana, fet que anunciarem oportunament a les pàgines d’aquest mateix bloc.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Exposicions, Exposicions virtuals, Incunables i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Un nou incunable procedent de la biblioteca de Pere Miquel Carbonell

  1. Retroenllaç: Pere Miquel Carbonell, l’escriptura i els llibres – Vademècum

Els comentaris estan tancats.