De arte gymnastica libri sex: una nova proposta per a la iniciativa del CRAI UB, Apadrina un document.

CM-3422-1 (1)Us presentem un nou candidat per a l’apadrinament. Es tracta d’un imprès de l’any 1587, De arte gymnastica libri sex, obra del metge italià Girolamo Mercuriale (1530-1606). Mercuriale va ser un escriptor prolífic de molta anomenada, que ocupa diverses càtedres de medicina en algunes de les principals ciutats italianes, com ara Venècia o Pàdua. La seva excel·lent formació en estudis clàssics el va convertir en un destacat metge humanista, bon coneixedor de la llengua llatina i grega i també de la literatura mèdica clàssica.

Aquest autor publicà diversos tractats mèdics, entre ells el llibre que ara descrivim, fruit de set anys de recerca. Es tracta possiblement del primer estudi publicat a Europa sobre la medicina esportiva. En ell, Mercuriale exposa els beneficis que aporta la pràctica de la gimnàstica sobre la salut. Acompanyen i il·lustren el text una sèrie d’atractius gravats xilogràfics dels quals podeu veure una mostra a continuació. Estan inspirats en els exercicis físics que va trobar representats en les estàtues i medalles de l’antiguitat. L’obra va tenir un gran èxit i se’n van fer moltes edicions.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquest exemplar pertany a la tercera edició que es va publicar el 1587. Únicament es troba en dues biblioteques catalanes. Està relligat amb un altre text del mateix autor: Variarum lectionum in medicinae scriptoribus & alijs libris sex. Desafortunadament, totes dues obres es troben soltes a l’interior de l’enquadernació de pergamí, per la qual cosa es fa veritablement necessària una intervenció restauradora que garanteixi la seva preservació.

El volum procedeix de la biblioteca del convent de Sant Josep de Barcelona. Va ser una donació de Josep Jeroni Besora, canonge i president pel braç eclesiàstic de la Generalitat de Catalunya (1656). Besora va passar els darrers anys de la seva vida en el convent dels carmelites descalços i en morir els va llegar la seva rica biblioteca, d’uns 5.000 volums aproximadament, amb la condició que restés oberta al públic.

El CRAI Biblioteca de Reserva també compta amb una altre edició de l’obra, la segona (1573), que procedeix del Col·legi de Cirurgia de Barcelona, origen de la majoria dels textos mèdics del nostre fons. Podeu consultar les còpies digitals d’una bona part del nostre fons sobre medicina a BiPaDi, el repositori digital del CRAI UB, còpies que han estat produïdes pel CEDI.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Gravats, Impresos, Restauracions i conservació i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.