V Centenari del naixement de Teresa de Jesús (2015). Exposició “Escribo con libertad”

El CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona presenta, amb motiu de la commemoració del cinquè centenari del naixement de Santa Teresa de Jesús, una exposició sobre aquesta rellevant figura de la mística i de la literatura espanyola.

La mostra s’emmarca dins els actes culturals organitzats per la Universitat de Barcelona per celebrar aquesta data emblemàtica, i és un projecte conjunt amb el CRAI Biblioteca de Lletres, que exposa els fons sobre Teresa de Jesús a les vitrines de l’entrada de la biblioteca.

Ms 523

A les vitrines de l’interior, a la sala Piferrer i a la sala de consulta del CRAI Biblioteca de Reserva, es reuneix la mostra de fons antic, un itinerari que ha estat dissenyat per Mercè Gras, historiadora, arxivera de l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears, col·laboradora de MCEM (Base de dades de manuscrits catalans de l’Edat Moderna) i autora del Diccionari biogràfic d’autors carmelitans descalços catalans. La investigadora reparteix el discurs en sis vitrines temàtiques, que no tan sols se centren en la figura de la santa, sinó que s’amplia amb la història dels carmelitans descalços a Catalunya.

Vitrina 1: Les obres de Teresa de Jesús

Vitrina 2: Teresa i les muses: poesia, festes i certàmens

Vitrina 3: La història del Carmel descalç a Catalunya

Vitrina 4: La biblioteca del convent de Sant Josep de Barcelona

Vitrina 5: Antoni de Sant Maties, un místic català

Vitrina 6: Aportacions del Carmel descalç a la cultura catalana

Atesa l’abundància de documents custodiats pel CRAI Biblioteca de Reserva sobre el tema, s’ha confeccionat una mostra virtual, que a més d’incloure els materials exposats, encabeix més documents que il·lustren el discurs de l’exposició, així com explicacions que ens el faran més entenedor.

Hi haurà un acte acadèmic d’inauguració de l’exposició el dia 15 d’octubre a la Capella de la Facultat de Filologia de 11.00 a 14.00 hores, i la cloenda se celebrarà el dia 30 d’octubre a la mateixa capella. Agustí Borrell Viader, Vicari General dels Carmelites Descalços donarà la conferència: Santa Teresa, amiga dels llibres. També, per finalitzar, Mercè Gras parlarà sobre cuina carmelitana.

Les vitrines es podran visitar de dilluns a divendres de 8.30 a 20.00h i s’oferiran visites guiades a càrrec de la comissària Mercè Gras. La primera està programada pel dia 25 de setembre a les 5 de la tarda. Per sol·licitar altres visites, cal escriure al correu del CRAI Biblioteca de Reserva: bib.reserva@ub.edu

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a V Centenari del naixement de Teresa de Jesús (2015). Exposició “Escribo con libertad”

  1. Retroenllaç: Exposició commemorativa del 500 aniversari de Santa Teresa de Jesús al CRAI UB | Blog CRAI UB

Els comentaris estan tancats.