Publicada en accés lliure la segona i la tercera part manuscrita de la crònica de Jeroni Pujades


Ja són disponibles en accés lliure al BiPaDi (Biblioteca Patrimonial Digital de la UB) els volums 1 i 2 (Ms 209 i 210 respectivament), corresponents a la segona i tercera part de la Crònica universal del Principat de Catalunya de Jeroni Pujades, en versió manuscrita de 1818.

Jeroni Pujades (Barcelona, 1568-Castelló d’Empúries, 1635) fou cronista, doctor en dret per la Universitat de Lleida, professor de cànons en la de Barcelona, oïdor de l’audiència i apoderat general i jutge del comtat d’Empúries. Va dedicar bona part de la seva vida a recopilar informació sobre la història de Catalunya i les seves institucions. També va destacar per l’elaboració del seu Dietari.

v.1 pròleg

Ens els darrers anys, s’han intensificat molt els estudis i treballs sobre la seva obra des d’un punt de vista interdisciplinari (fonamentalment jurídic, històric i literari), aprofitant el caràcter polièdric de la seva figura. Una mostra d’aquest fet són les Jornades “Jeroni Pujades i el seu temps”, organitzades per la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya el 14-15 d’Abril de 2011, amb aportacions de Pere Molas, Eulàlia Miralles, Xavier Baró, Josep Capdeferro, Albert Rossich, Marc Mayer, Antoni Cobos, James Amelang, Antoni Simon i Eulàlia Duran.

p.520-521

La versió manuscrita de 1818 que s’acaba de publicar en accés lliure té a més la particularitat que va ser copiada de la mà de Raimon Ferrer, prevere de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona i autor entre altres obres de la Barcelona cautiva, de la qual el CRAI Biblioteca de Reserva en conserva tant l’edició impresa, com la manuscrita (Mss. 1802-1807).

Altres obres de Jeroni Pujades que podem destacar al nostre catàleg són: la primera edició de la Crònica universal del Principat de Catalunya de 1609, restaurada i apadrinada, i el Dietari sisè dels anys 1627-1630 (Ms 975), candidat a ser apadrinat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Bases de dades i repositoris, Conferències, cursos i jornades, Manuscrits i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.