Tres nous candidats per ser apadrinats

Avui us proposem dues obres cartogràfiques i una musical, que recentment han passat a format part de la iniciativa Apadrina un document. Potser algun amant de la cartografia o melòman s’anima a apadrinar-les…

Renard, Louis. Atlas de la navigation et du commerce qui se fait dans toutes les parties du monde : expliquant par des cartes & par des descriptions particulieres de toutes les côtes & ports de mer de l’univers, la nature, les productions & les ouvrages ou manufactures de chaque pais en particulier, la religion, le gouvernement & les manieres de vivre des peuples, les marchandises que l’on porte d’un pais à un autre … : le tout dressé sur les mémoires les plus récens, revû & corrigé sur les nouvelles observations. A Amsterdam : chez Louis Renard …, 1715.

En primer lloc, un preciós atles en format foli –54 x 35 cm- que presenta una portada a dues tintes amb escut calcogràfic. Abans s’hi troba el frontispici, que ens ofereix un gravat calcogràfic de la figura d’Atles sostenint sobre les seves espatlles un gran planisferi terrestre. L’atles, que té una extensió de 98 pàgines i està decorat amb alguns frisos i algunes caplletres ornades amb gran detall, presenta també 28 mapes calcogràfics a doble pàgina, de molt bona qualitat i amb cartel·les historiades. Presenta un full de mapa plegat amb unes dimensions sense plegar de 78 x 78 cm, i dos fulls de làmina plegats amb plànols sobre fortificacions.

L’obra va ser editada per Louis Renard (1678?-1746), membre d’una família d’hugonots que va traslladar-se de França als Països Baixos a conseqüència de la revocació de l’Edicte de Nantes. Renard va acabar convertint-se en un autor, editor i mercader de llibres a Amsterdam l’any 1701, activitat que va portar a terme fins al 1745. L’obra, que va tenir un èxit rellevant, va ser reeditada anys després per altres impressors, tant en francès com en holandès, així com alguns dels seus mapes, que van ser reeditats separadament. L’obra s’emmarca dins la important tasca portada a terme en l’àmbit de la cartografia per nombrosos impressors holandesos als segles XVII i XVIII.

L’enquardernació en pell es troba molt malmesa a les cobertes, igual que el llom, i el relligat interior presenta algunes pàgines soltes.

Levanto, Francesco Maria. Prima parte dello Specchio del mare : nel qvale si descrivono tutti li porti, spiaggie, baye, isole, scogli e seccagni del Mediterraneo : con le dimostrationi de terreni, cambiamenti di corse e distanze & il facilissimo modo d’adoprare il Balestriglio & Astrolabio : non mai più così ampiamente descritto & arrichito di carte maritime nuovamente costrutte. In Genova : per Gerolamo Marino & Benedetto Celle, 1664.

Us presentem en segon lloc l’única còpia localitzada actualment a Catalunya, d’aquesta primera edició de l’obra del capità de vaixell i cartògraf Francesco Maria Levanto Prima parte dello Specchio del mare… Es tracta d’una edició in folio, impresa a Gènova el 1664, amb una preciosa portada gravada calcogràfica. L’obra té una extensió de 152 p., i presenta el text a dues columnes, amb caplletres ornades, frisos i postil·les. Al llarg del text trobem gràfics i nombroses reproduccions de perfils de la costa. A més, inclou 25 fulls de mapes (24 d’ells a doble pàgina) amb una bona qualitat d’impressió i que reprodueixen la costa mediterrània i presenten els títols dins de cartel·les.

En trobem davant una obra especialment bella i singular, ja que Prima parte dello Specchio del mare… –cal destacar que no es va publicar cap altra part, tot i la intencionalitat que mostra el títol- és un dels primers atles nàutics italians impresos. Sembla ser que les planxes d’aquesta edició van ser utilitzades en la següent edició, la de 1696 a Venècia, de la que no se’n conserva cap còpia documentada a l’Estat espanyol.

Lamentablement, l’obra presenta moltes taques d’humitat i nombrosos forats d’insectes amb zones de text i mapes afectats.

Ballard, Christophe. Brunetes ou petits airs tendres, avec les doubles et la basse-continue meslées de chansons a danser. Paris : Ruë S. Jean de Beauvais, au Mont-Parnasse, 1703-1711.

Finalment us presentem un deliciós imprès musical, una important antologia de la cançó popular francesa dels segles XVII i de principis del XVIII. Recopilada i impresa a París entre el 1703 i el 1711 per Christophe Ballard, que es podia vantar dels títols de “seul imprimeur de musique du roi” i “noteur de la chapelle du roi”.

Ballard actua també com a arranjador, i adapta les cançons, simples i atractives, als gustos de la seva època, fins al punt que al llarg del segle XVIII van esdevenir molt conegudes i profusament utilitzades com a repertori per a l’ensenyament del cant i dels instruments musicals en general.

Com el propi Ballard indica a l’Avertissement, el nom Brunetes que aplega la col·lecció d’àries s’inspira en la primera, que comença amb els mots Le beaux berger Tircis i acaba Ah petite Brunete, Ah! Tu me fais mourir!

Enceta el llibre la dedicatòria a la famosa i bella Marianna de Borbó, filla natural de Lluís XIV i  Louise de la Vallière, i princesa douairière de Conti, on el recopilador afirma que el seu recull contient ce qu’il ya d’airs françois les plus parfaits dans le caractere tendre & naturel. La galanteria que impregna la música i les lletres troba, igualment, un correlat en el bonic gravat calcogràfic que precedeix la portada, obra de Jacques Audran segons dibuix d’Antoine Dieu.

Actualment, només es coneix l’existència, a l’estat, d’aquest volum primer conservat al CRAI Biblioteca de Reserva i del volum segon de la Biblioteca Nacional de Madrid. L’exemplar que presentem procedeix de la selecta col·lecció del frare de l’orde de sant Agustí Josep Capellà, com ens indica l’ex-libris imprès de la portada.

Aquesta entrada s'ha publicat en Impresos, Restauracions i conservació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Tres nous candidats per ser apadrinats

  1. blog crai ub ha dit:

    Reblogged this on Blog CRAI UB and commented:
    Participa en el projecte “Apadrina un document. Fes-lo teu, fes-lo de tots” del CRAI de la Universitat de Barcelona

  2. Retroenllaç: Participa en el projecte “Apadrina un document. Fes-lo teu, fes-lo de tots” del CRAI de la Universitat de Barcelona | Blog CRAI UB

Els comentaris estan tancats.