El CRAI Biblioteca de Reserva present a l’exposició “Viatjar a l’Edat Mitjana”

cartell de l'exposició

L’exposició és el resultat d’un projecte de col·laboració amb la Xarxa de Museus d’Art Medieval d’Europa, integrada pel Musée de Cluny, Musée National du Moyen Âge de París, el Museo Nazionale del Bargello de Florència, el Museum Schnïtgen de Colònia i el Museu Episcopal de Vic.

En la mostra s’encaren les diferents perspectives vitals i socials del viatge en aquesta època. Els diferents mitjans terrestres o marítims i les diverses intencionalitats i expectatives hi són abordades. Entre els perfils dels viatges a l’Edat Mitjana ens trobem la figura del pelegrí en la recerca dels beneficis espirituals, el comerciant interessat en rèdits més materials, els cavallers, soldats, pagesos i els exploradors, sense oblidar els desplaçaments arran de les aliances matrimonials,

El tema està tractat des de la perspectiva de la història de l’art i la materialitat dels objectes i és en aquest sentit que el CRAI Biblioteca de Reserva participa amb dues peces de la seva col·lecció.

  • Manuscrit 4, Tractat de mercaderia. Libre de conexenses de spicies e de drogues e de avissaments de pessos canes e massures de diverses terres ha viij de setembre del any M.CCCC.L.V. [Manuscrit]. [1385]

Es tracta d’un manual de mercaderia on s’aborden els principals elements que participaven en aquesta activitat: moneda, pesos i mesures i duanes, entre altres.

  • Incunable 175 de Bernhard von Breydenbach. Peregrinatio in terram sanctam. [Spirae] : per Petrum Drach … impressum, 1490 die xxix Julij.

En aquesta cèlebre obra, l’autor fa un relat de la peregrinació que va portar a terme des de Venècia fins a Terra Santa entre la primavera de l’any 1483 i principis de l’any vinent. Des d’un primer moment, l’autor ja tenia clara la intenció de registrar tota l’experiència viscuda durant la travessia, en un llibre que es publicaria a la tornada.

El propòsit de Breydenbach era que la guia fos il·lustrada, i amb aquesta intenció es va afegir a l’expedició Erhard Reuwich, un pintor originari d’Utrecht, l’encarregat de fer els dibuixos que es convertirien en els gravats xilogràfics que il·lustrarien la Peregrinatio.

Es pot consultar la versió digital completa dels dos llibres al portal BiPaDi de la Universitat de Barcelona.

L’exposició té lloc al Museu Episcopal de Vic, entre el 24 d’octubre de 2015 i el 14 de febrer del 2016.

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions, Incunables, Manuscrits i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.