Donació d’un incunable a la col·lecció del CRAI Biblioteca de Reserva

Inc 951 (2)La setmana passada es va lliurar al CRAI Biblioteca de Reserva un nou incunable donat per Alexandra von Arx Ortínez. Es tracta de la Geographia d’Estrabó impresa a Venècia per Johannes Rubeus Vercellensis el 24 d’abril de 1494, tal com ho indica el seu colofó. D’aquest incunable se’n conserven nombroses còpies arreu del món, que queden recollides en el Incunabula Short Title Catalogue (ISTC).

La primera edició de l’obra va sortir de les premses dels impressors alemanys Conradus Sweynheym i Arnoldus Pannartz a Roma el 1469 i encara se’n van imprimir 3 edicions més abans de l’edició que nosaltres presentem, del 1494. Això ens indica el gran èxit que va tenir des del primer moment. Va ser traduïda al llatí cap al 1454 per encàrrec del Papa Nicolau V. Foren els seus traductors el veronès Guarino Guarini i el promotor de l’ensenyament del grec a París, Gergorio Tifernate.

Estrabó fou un geògraf, historiador i escriptor grec que va viure fins a l’any 20 dC aproximadament. La Geographia és la seva obra més important i fou escrita durant un llarg període de la seva vida. La integren 17 llibres, dels quals se’n conserven la seva major part. En ells es descriuen les diverses parts del món conegut: l’Europa, l’Àsia menor, l’Orient, i l’Àfrica (Líbia i Egipte), descripcions a les quals s’afegeixen també observacions de caire històric i filosòfic. El llibre III està dedicat a la geografia de la península Ibèrica. L’obra d’Estrabó és una de les fonts clàssiques amb més informació sobre els Països Catalans a l’època antiga.

Creiem interessant destacar la influència de l’obra d’Estrabó en la del bisbe i humanista Joan Margarit i de Pau (1422-1484), autor de Paralipomenon Hispaniae libri decem on es cita i reprodueix la Geographia molt sovint. Margarit, posseïdor d’una magnífica biblioteca, és considerat com el primer autor de la península en utilitzar la Geographia amb finalitats erudites. En el CRAI Biblioteca de Reserva es conserven 3 manuscrits que havien pertangut a Joan Margarit.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb aquest donatiu, el nombre d’incunables del CRAI Biblioteca de Reserva arriba a 773 edicions i 976 exemplars. Per conèixer millor aquesta col·lecció, podeu llegir aquest article.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Incunables i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Donació d’un incunable a la col·lecció del CRAI Biblioteca de Reserva

  1. joan ha dit:

    Fantàstic, moltes gràcies a Alexandra von Arx Ortínez, quina gran diletant i quina gran visió cívica.

Els comentaris estan tancats.