Localitzades dues obres al CRAI Biblioteca de Reserva amb ex-libris de Josep Ximenis i de Mont-Rodon

Durant el procés de catalogació de dues obres del segle XVII hem localitzat dos ex-libris manuscrits de Josep Ximenis i de Mont-Rodon. Es tracta dels exemplars 07 XVII-1727 i 07 C-202/4/14 i 15 (en el cas d’aquest dos últims volums l’ex-libris es troba cancel·lat).

Josep Ximenis i de Mont-rodon és documentat com a ciutadà honrat de Barcelona entre 1637 i 1656 i conseller del Braç Militar a partir del 3 de Maig de 1641. També va jugar un paper molt destacat durant el Setge de Barcelona de 1651-1652, com a ambaixador a París davant de Lluís XIV enviat pel Consell de Cent i la Generalitat, per tal d’obtenir el suport de les tropes franceses per a trencar el setge al qual estava sotmesa la ciutat, per part de l’exèrcit de la monarquia hispànica.El Setge de Barcelona de 1651-1652 fou un dels episodis de la Guerra dels Segadors, al final del qual les autoritats catalanes van quedar novament sota l’obediència del rei castellà. L’escassetat d’aliments i els incompliments dels ajuts promesos pel monarca francès durant aquest setge, van provocar condicions molts dures per als habitants de la ciutat. En aquest sentit, els ambaixadors eren claus per a mantenir les relacions amb la cort de Lluís XIV, però les despeses que ocasionaven comportaven molts de maldecaps al Consell de Cent, ja que els retards en les negociacions i demandes al rei, feien que sovint aquells haguessin de demanar préstecs per a mantenir-se, a causa de l’allargament en el temps de les seves missions.

Una vegada més es demostra la importància de les marques de propietat no només per a conèixer la procedència o el periple concret experimentat per un exemplar des de la seva aparició fins als nostres dies (per quines mans ha circulat el saber), sinó també per a documentar el contingut de les biblioteques de personatges il·lustres o destacats (què llegien). Sabem que l’exemplar 07 XVII-1727 va passar a formar part més endavant de la Biblioteca del Convent de Sant Agustí, perquè així consta en el full de guarda anterior, i que l’exemplar 07 C-202/4/14 i 15 va pertànyer després al Convent de Santa Caterina, tal i com ens indiquen la nota manuscrita a portada de Tomàs Ripoll (mestre general de l’orde dels dominicans), així com el segells del mateix convent (a portada) i les marques de foc a tall de peu. La Base de dades de Manuscrits Catalans de l’Edat Moderna també recull una obra [Miscel·lània documental sobre la Diputació del General], de la qual Josep Ximenis i de Mont-rodon va ser-ne compilador, anotador i propietari i que es troba en aquest moment dipositada a la Biblioteca de Catalunya, procedent de la Biblioteca Dalmases, adquirida per la BC el 1916.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.