Un llibre de viatges restaurat gràcies al projecte Apadrina un document

cartogrportada-retallada

Recueil de divers voyages faits en Afrique et en l’Amerique qui n’ont point esté encore publiez contenant l’origine, les moeurs , les coûtumes & le commerce des habitans de ces deux parties du monde, avec des traitez curieux touchant la haute Ethyopie, le débordement du Nil, la mer Rouge et le Prêtre Jean / le tout enrichi de figures & de cartes géographiques … A Paris : chez la veuve Ant. Cellier …, a l’imprimerie des Roziers, 1684.

Es tracta del recull de textos sobre viatges a l’Africa i Amèrica que va compilar i editar Henri Justel (1620-1693), un reconegut bibliòfil, secretari del rei de França Lluis XIV, que posteriorment va emigrar a Anglaterra on va ocupar la posició de bibliotecari reial a St. James Palace. Justel mantingué correspondència i es relacionà amb bona part dels estudiosos i savis europeus de l’època. Melchisédech Thévenot, famós científic, cartògraf i viatger francès, del qual també tenim una obra apadrinada, es comptava entre els seus amics.

Entre els lectors del segle XVII hi havia un gran interès per conèixer i saber de llocs i pobles distants. Persones benestants, religiosos o joves aristòcrates dedicaven uns anys de la seva vida a viatjar per ampliar horitzons, aprendre noves llengües i descobrir altres cultures i formes d’art. Evidentment hi havia també altres finalitats més pràctiques com ara portar a terme estudis científics, descobrir nous territoris o investigar les oportunitats per al comerç.

Publicada per primera vegada l’any 1674, l’obra ens descriu la geografia, l’economia, els habitants i els costums de diversos països i àrees geogràfiques com l’illa de Barbados, la Ribera del Nil, Etiòpia, les Antilles, La Guyana, Jamaica i altres colònies angleses.

No són textos originals, la majoria s’havien donat a conèixer prèviament en anglès. Conté les traduccions franceses dels textos de Richard Ligon, de Jerónimo Lobo, de Baltazar Telles, de Manuel de Almeida, de Sieur de la Borde i de Richard Blome.

Entre les seves il·lustracions, mapes i gravats calcogràfics, destaquen especialment les corresponents a l’illa de Barbados: són una sèrie de magnífics gravats calcogràfics de la seva vegetació, amb boniques escenes de la vida dels seus habitants, representades en els seus poblats o navegant en les seves embarcacions.

Bona part de la importància d’aquesta edició del 1684 del Recueil de divers voyages faits en Afrique et en l’Amerique … rau en la seva raresa, ja que només hem trobat dos exemplars en biblioteques de l’estat espanyol, el de la Biblioteca Nacional d’Espanya i el nostre.

La restauració portada a terme, amb el suport inestimable de la seva padrina Concepción Tejedor Hernández, emmarcada dins el projecte Apadrina un document, ha sigut notable, amb la neteja i el tractament de taques i la reintegració del suport paper, alhora que s’ha ocupat també de la neteja, la consolidació i la reintegració de l’enquadernació de pell. Podeu consultar la memòria de restauració al Dipòsit Digital i dins el registre del d’exemplar del catàleg.

 enquadernacio portada

gravat C-242/4/23

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos, Restauracions i conservació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Un llibre de viatges restaurat gràcies al projecte Apadrina un document

  1. josé Luis Ruiz-Peinado ha dit:

    Que trabajo más estupendo de restauración. Buena idea de poder ver como estaba y como ha quedado. Muchas gracias por vuestro escelente trabajo

Els comentaris estan tancats.