Dues noves obres candidates a l’apadrinament

Us anunciem la incorporació de dues noves obres a la iniciativa del CRAI de la Universitat de Barcelona Apadrina un document.

Kepler, Johannes (1571-1630). Ioannis Keppleri Harmonices mundi libri V … Lincii Austriae [Linz] : sumptibus Godofredi Tampachii bibl. Francof. : excudebat Ioannes Plancus, 1619.

portada

Primera edició de la magnífica obra on Johannes Kepler exposà la seva teoria sobre l’harmonia de l’univers. Kepler creia que dels moviments i de la velocitat dels planetes se’n desprenien notes musicals.

 

A l’Harmonices, a més, es descriu per primer cop la tercera llei del moviment planetari de Kepler que va ser un ferm defensor de les teories copernicanes. Per elaborar les il·lustracions que es troben al llarg de tota l’obra, comptà amb la col·laboració de Wilhelm Schickard. L’obra contribuí, indiscutiblement, amb grans aportacions i nous descobriments dirigits al camp de l’astronomia, de les matemàtiques i de la música.

L’Harmonices forma part d’un volum factici on es troben relligades dues obres més:

Prodomus dissertationum cosmographicarum. Francofurti: recusus typis Erasmi Kempferi : sumptibus Godefridi Tampachii, 1621-1622, del mateix autor, i també:

-Mulerius, Nicolaus. Iudaeorum annus lunae solaris et turcarabum : annus merê lunaris recens uterque è suis fontibus deductus & cum anno romano facili methodo connexus. Groningae : excudebat Ioannes Sassius …,1630.

La seva restauració implicarà:

  •  Bloc del llibre: neteja mecànica, neteja humida, tractaments de taques, desacidificació, consolidació, reintegració pèrdues i perforacions d’insectes.
  •  Enquadernació: segons les característiques originals a les tapes, en pell amb gofrats, neteja, restauració, consolidació, reintegració i muntatge del bloc.

La segona obra que es proposa per apadrinar és:

La Roche, Estienne de. Larismetique & geomet[rie de maistre] Estienne de la Roche … Nouvellement imprimée & des faultes corrigée, à la quelle sont adioustées les tables de diuers comptes, [àvec leurs ca]nons, calculées par Gilles Huguetan … On les vend a Lyon : a lenseigne de la sphaere, cheulx Gilles & Iaques Huguetan …, 1538.

portada

Segona edició d’un tractat de matemàtica que va ser ampliament divulgat amb èxit durant el segle XVI. És un tractat d’àlgebra, aritmètica comercial y geometria, imprès en lletra gòtica amb abundants figures xilogràfiques a la part dedicada a la geometria i diverses taules al final de l’obra. Va ser considerat un excel·lent llibre amb una bona notació matemàtica de potències i arrels.

Larismetique… d’Estienne de La Roche és una obra fortament influïda per un text que no es va arribar mai a publicar en vida del seu autor: Nicolas Chuquet, gran matemàtic i mestre de La Roche durant els seus anys de formació. El seu títol és Triparty en la science des nombres. La Roche el va consultar, tal com demostren algunes anotacions de la seva mà en el manuscrit original. Es creu que, probablement, La Roche va adequar les aportacions de Chuquet a la capacitat o el nivell de comprensió del públic a la que anava destinat el tractat. Finalment, Tryparty … va ser publicat per Aristide Marre el 1880. La Roche també va rebre influències dels matemàtics Luca Pacioli i de Philippe Frescobaldi.

Són molt interessants les nombroses anotacions manuscrites (postil·les) que contenen les seves pàgines. Qui sap si són de la mà d’alguns dels seus antics propietaris, que podem conèixer gràcies als ex-libris manuscrits presents en l’obra, com els dels arquitectes Miquel Jeliner i Germà i Mariano Enrich.

La seva restauració implicarà:

  •  Bloc del llibre: neteja mecànica, neteja humida, desacidificació, consolidació, reintegració de perforacions d’insectes, cosit d’acord les característiques de l’original.
  •  Enquadernació: en pell, neteja mecànica en sec, restauració, consolidació i muntatge del bloc.
Aquesta entrada s'ha publicat en Restauracions i conservació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Dues noves obres candidates a l’apadrinament

Els comentaris estan tancats.