Biblioteques retrobades: antics posseïdors al CRAI Biblioteca de Reserva. Exposició introductòria d’antics posseïdors

La tasca que portem a terme al CRAI Biblioteca de Reserva sobre els seus antics posseïdors ens obre moltes portes per poder rescatar el passat dels nostres llibres i ens ofereix la possibilitat de reviure la vida dels seus propietaris anteriors.

La diversitat de personatges i de marques de propietat ens han fet pensar en fer una primera mostra introductòria d’alguns dels antics posseïdors treballats. La intenció és presentar, posteriorment, mostres de caire monogràfic segons tipus de propietari i/o de marques.

La primera es presentarà a les vitrines del CRAI Biblioteca de Lletres i del CRAI Biblioteca de Reserva des de dimarts 2 de maig fins divendres 19 de maig dins l’horari habitual d’obertura de les dues biblioteques.

Paral·lelament a l’exposició presencial, oferim la seva versió virtual, amb els enllaços de tots els antics posseïdors presentats a la seva entrada dins la base de dades d’Antics posseïdors, així com a imatges ampliades on es pot apreciar millor el detall de les marques.

Recordem que dins el procés de catalogació de llibre antic, tots els antics posseïdors queden reflectits al registre del catàleg de la UB amb la denominació (ant. pos.). Totes les institucions i aquells personatges que compleixen un criteris determinats, queden inclosos també a la base de dades d’Antics posseïdors. Els criteris que seguim per a la seva inclusió són els següents: la seva participació activa i coneguda en la història cultural i social, de Catalunya o bé de fora de Catalunya, la presència rellevant de documents amb la seva marca de propietat a la nostra col·lecció, la seva pertinença a un col·lectiu ‘singular’, com ara les dones i finalment la singularitat de l’execució de la pròpia marca. Dins la base de dades, cada entrada té una part biogràfica i descriptiva del personatge o institució i, en segon lloc, l’estudi de les marques utilitzades, totes elles amb l’enllaç al catàleg dels llibres que van pertànyer al posseïdor seleccionat.

Aprofitem per recordar-vos que totes les entrades en aquest bloc relacionades amb els antics posseïdors es poden recuperar per la categoria Antics posseïdors que trobareu a la dreta, i a hores d’ara se’n comptabilitzen seixanta-una.

Esperem que la visita us desvetlli la sorpresa i curiositat que a nosaltres ens provoca l’estudi d’aquests antics propietaris.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Antics posseïdors, Bases de dades i repositoris, Exposicions, Exposicions virtuals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Biblioteques retrobades: antics posseïdors al CRAI Biblioteca de Reserva. Exposició introductòria d’antics posseïdors

  1. Retroenllaç: Recordem la biblioteca de Pau Ignasi de Dalmases i Ros en el tricentenari de la seva mort | Blog de Reserva

Els comentaris estan tancats.