Els fons del CRAI Reserva i la història local de la nostra ciutat

El passat dissabte 17 de juny, el Born Centre de Cultura i Memòria va acollir una jornada que portava per títol Reptes i oportunitats de la recerca local a Barcelona. La jornada, organitzada per l’Institut dels Passats Presents i l’Arxiu Municipal de Barcelona, va aplegar centres de recerca, investigadors i arxivers, i tenia el ferm propòsit de donar a conèixer quines són les principals recerques i recursos documentals sobre la història local de la ciutat.

Celebrem la iniciativa i, com no podia ser d’altra manera, ens hi adherim avui oferint-vos un petit tast sobre fonts d’història local de Barcelona que podeu localitzar i consultar al nostre fons. Esperem que sigui del vostre interès!

Si haguéssim de citar un manuscrit aquest seria, evidentment, el nostre valuós Lumen Domus o Annals del convent de Santa Caterina de Barcelona, que podeu consultar a través de la Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona (BiPaDi). Com molt bé sabeu, aquest manuscrit constitueix una veritable mina per als investigadors, atesa l’abundància de notícies que aplega, no només relatives al convent dominic, sinó també a la història de Barcelona i fins i tot, en ocasions, a grans esdeveniments que van tenir lloc a Europa, com us explicaven en aquest post que li vam dedicar fa un temps.

Podeu localitzar altres manuscrits, incunables o impresos que tractin la història local de la nostra ciutat a través del catàleg de fons antic de la UB, realitzant cerques per autor, títol, matèries, etc. Hi trobareu més de 1.300 documents sobre Barcelona.

De tota manera, som conscients que molts investigadors realitzen recerques molt concretes a les que els catàlegs de biblioteques massa sovint no poden donar resposta. Per això us animem a posar-vos en contacte amb nosaltres (nverger@ub.edu) -ja que tant pel coneixement que tenim del fons com per la possibilitat de realitzar cerques internes més enllà de les que els opacs dels catàlegs permeten als usuaris- us podem ajudar a optimitzar el vostre temps donant resposta a les vostres necessitats d’informació i orientant-vos en la diverses possibilitats de la nostra col·lecció patrimonial.

Destaquem, dins l’àmbit dels impresos, dos tipus de fonts de gran valor sobre la història de la nostra ciutat: les relacions de successos i els sermons. Pel que fa a les relacions de successos, es tracta de documents, normalment de poca extensió i dirigits a un públic general, que narren fets de temàtica molt diversa. Les relacions de successos són considerades l’antecedent del periodisme modern i se solien comprar a venedors ambulants o escoltar en lectures públiques. Degut al seu inestimable valor, la Biblioteca de Reserva va iniciar el 2008 una col·laboració amb el Grupo de Investigación de Relaciones de Sucesos en la Península Ibérica amb la finalitat d’introduir les seves relacions al Catálogo y Biblioteca Digital de Relaciones de Sucesos (siglos XVI-XVIII). Arran d’aquest projecte, s’ha portat a terme la col·lecció temàtica també vinculada al catàleg de la UB i en la que actualment hi trobareu descrites més de 900 edicions, amb més de 2800 exemplars i 774 edicions ja presenten l’enllaç a l’accés lliure al text complet.

Un altre fons clau per a la història local de Barcelona són els gravats. La nostra Biblioteca compta amb una col·lecció d’uns 8.000 gravats, una part dels quals es troben digitalitzats i són accessibles a través de la Memòria Digital de Catalunya. Actualment podeu accedir a la imatge d’una vintena de gravats relacionats amb Barcelona.

No podem deixar de fer un breu incís sobre les nostres bases de dades. En primer lloc, caldria esmentar la base de dades de Marques d’impressors i la col·lecció específica Marques impressors catalans on trobareu informació relativa a les marques emprades per gairebé una seixantena d’impressors barcelonins. Una de les possibles cerques dins la base de dades, és per ciutat d’impressió, per la qual cosa la tasca de reunir tots els impressors barcelonins té una fàcil resposta.

D’altra banda, a la nostra base de dades d’Antics Posseïdors hi trobareu 170 persones i/o institucions barcelonines que, fins a data d’avui, hem identificat com a propietàries d’alguns exemplars dels nostres fons. Destaquen, per la seva importància numèrica, especialment els fons de convents, com el Convent de Santa Caterina o el Convent de Sant Francesc d’Assís. A nivell individual, el CRAI Reserva ha identificat també obres que havien pertangut a personatges tan il·lustres com el qui va ser Ardiaca de la Seu de Barcelona, Daniel Saiol i Quarteroni , o l’humanista i bibliòfil Pere Miquel Carbonell.

Recordem que només les institucions poden recuperar-se a partir del nom de les ciutats. Pels posseïdors individuals trobem les dades biogràfiques només recuperables per paraula clau. De tota manera, cal tenir present que una gran part dels posseïdors individuals tenen relació amb la nostra ciutat, ja que la nostra col·lecció, a nivell d’antics posseïdors, és bàsicament de caire local.

Finalment, us convidem a acabar aquest tast pels nostres fons d’història local de la ciutat de Barcelona amb una de les nostres exposicions virtuals, en concret pel Fons bibliogràfic de la Guerra de Successió (1702-1714), que recull el fons bibliogràfic del CRAI Biblioteca de Reserva relacionat amb la Guerra de Successió, una col·lecció temàtica que abasta els antecedents, el desenvolupament i les conseqüències de la Guerra i que inclou impresos, manuscrits i gravats.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Conferències, cursos i jornades, Gravats, Manuscrits, Marques d'impressors, Suport a la recerca i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.