Llibres robats… i retrobats!

Fa uns dies vam localitzar a la portada d’un dels nostres llibres una anotació ben curiosa. Sota l’ex-libris cancel·lat del Convent del Carme de Girona s’hi podia llegir: “Debuelta a fr[ay] Ucar, a quien pertenecia”

Sembla ser que el frare Ucar –l’anotació es refereix a Calixto Ucar, de l’orde dels Agustins Calçats- a l’inici de la Guerra del Francès (1808-1814) havia reunit una biblioteca personal de la qual ara com ara però, en desconeixem les dimensions.

Durant l’ocupació francesa, el Convent de Sant Agustí va servir de caserna, i soldats i monjos es van veure obligats a compartir l’espai, tot i que com indica Barraquer inicialment els soldats van ser hostatjats “en los corredores, pero no en las celdas, pues los religiosos no se movieron de ellas”. Posteriorment, arran d’un decret de novembre de 1808, la xifra de religiosos a qui es permetia viure als convents es va veure limitada, i la majoria dels frares agustins calçats que habitaven el convent van haver d’abandonar-lo i fixar la seva residència a les seves cases particulars o a les d’algun familiar.

No hem pogut documentar si el frare Calixto Ucar va ser un dels religiosos que es van veure obligats a abandonar el convent i va haver de deixar la seva preuada possessió –els llibres- allà, però és molt probable que així fos, ja que tal i com indica una nota manuscrita del propi Calixto Ucar localitzada a la guarda del mateix llibre, moltes de les seves obres van ser robades pels francesos. Desconeixem el camí que van seguir la resta d’obres robades, però aquesta que tenim a les mans va arribar a Girona, en concret al Convent del Carme, i quan el Prior va llegir l’ex-libris del frare Ucar, li va retornar el llibre.

Calixto Ucar, el protagonista d’aquesta història, forma part de la nostra Base de dades d’Antics Posseïdors. Posteriorment a aquest episodi, i segons ens indica Barraquer, Ucar va ocupar diverses vegades el càrrec de prior del Convent de Sant Agustí de Barcelona (de 1818 a 1821, de 1824 a 1825 i de 1827 a 1829).

És evident que no només la vida dóna moltes voltes, sinó que els llibres també ho fan…

Aquesta entrada ha esta publicada en Antics posseïdors, Bases de dades i repositoris. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Llibres robats… i retrobats!

  1. Gemma Avenoza ha dit:

    Magnífic!

    El dia 31/05/2017 9.43, “Blog de Reserva” va escriure:

    > blocdereserva posted: “Fa uns dies vam localitzar a la portada d’un dels > nostres llibres una anotació ben curiosa. Sota l’ex-libris cancel·lat del > Convent del Carme de Girona s’hi podia llegir: “Debuelta a fr[ay] Ucar, a > quien pertenecia” Sembla ser que el frare Ucar –l’” >

Els comentaris estan tancats.