Incorporat el fons antic de la biblioteca de Josep Balari i Jovany (1844-1904) al CRAI Biblioteca de Reserva

Hem finalitzat la catalogació de 77 obres provinents de la biblioteca Josep Balari i Jovany, catedràtic de llengua grega de la Universitat de Barcelona des de 1881 a 1901.

Josep Balari i Jovany es va dedicar a la filologia i a la història. També exercí d’advocat i es va interessar per la taquigrafia, de la qual va ser-ne un veritable expert i alhora un fervent partidari del sistema taquigràfic Garriga. 

En el camp de la filologia, va basar-se en el mètode Georg Curtius per afavorir l’aprenentatge de l’ensenyament del grec. Era una persona molt dotada per a l’ensenyament, diversos del seus deixebles ocuparen posteriorment càtedres de llengües clàssiques en universitats i instituts. Fou membre de l’Acadèmia de Ciències Naturals i Arts i de ‘Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, la qual presidí en el període 1893-1901.

Les seves investigacions històriques el portaren a la redacció de l’obra Orígenes históricos de Cataluña, editada l’any 1899, on analitzà els documents de l’època comtal de Catalunya (segles IX-XII). Va escriure un història de la Universitat de Barcelona que imprimí Jaume Jepús a Barcelona el 1897 i que també es va publicar dins l’Anuari de la Universitat de Barcelona (1896-97).

D’entre les 77 obres procedents de la biblioteca Balari que acabem de catalogar, 39 són noves incorporacions al catàleg, la resta corresponen a altres exemplars d’obres que ja teníem en el nostre fons. Hi trobem llibres de dret, filologia, gramàtica, diccionaris, teologia i medicina. Són impresos datats entre 1551 i 1816.

Dins aquest nou fons procedent de la Biblioteca Balari hi figura un incunable que s’afegeix a la nostra col·lecció. És una Opera de Virgili Maró impresa a Nüremberg per Anton Koberger l’any 1492 . Degut al seu mal estat de conservació, en primer lloc s’està duent a terme la seva restauració i un cop hagi arribat del taller, procedirem a la seva catalogació. Segons l’ISTC se’n conserven exemplars en 173 institucions, a les quals ens afegirem a partir d’ara.

 

Us recomanem la consulta de les marques de procedència de Josep Balari i Jovany a la base de dades d’Antics Posseïdors del CRAI Biblioteca de Reserva. Des d’allà, a més de veure les imatges de les marques, també podreu enllaçar l’opció “Consulta al catàleg”, que us proporcionarà el llistat i les descripcions de les 121 obres del fons del CRAI procedents de la Biblioteca de Josep Balari.

Per fer un tastet de les obres afegides a la col·lecció, us en mostrem tres que tracten la filologia grega, el dret i la taquigrafia.

Leusden, Johannes, 1624-1699. Philologus hebraeo-graecus generalis :|bcontinens quaestiones hebraeo-graecas, quae circa Novum testamentum Graecum fere moveri solent …Editio tertia. Basileae : apud E. & J.R. Thurnisios fratres, MDCCXXXIX [1739].

 

 

Bohier, Nicolas de, 1469-1539. Dn. Nic. Boerii Decisionum aurearum in sacro Burdegalens. senatu olim discussarum ac promulgatarum pars prima [-secunda]. Lugduni [Lió]: apud Ioannem Francisc. de Gabiano, M.D.LI [1551].

 

Martí, Francisco de Paula, 1761-1827. Tachigrafía castellana, ó, Arte de escribir con tanta velocidad como se habla, con la misma claridad que la escritura común /compuesto por D. Francisco de Paula Martí, de la Real Academia de San Fernado … pensionado por S.M. para la enseñanza pública de este arte en Madrid. [Madrid] : en la Imprenta sita en la calle de Capellanes, 1803.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Impresos, Incunables, Novetats de fons antic i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Incorporat el fons antic de la biblioteca de Josep Balari i Jovany (1844-1904) al CRAI Biblioteca de Reserva

  1. Retroenllaç: Dos incunables que surten a la llum i un nouvingut carregat de sorpreses | Blog de Reserva

  2. Retroenllaç: Manuscrit del “Diccionario” de Josep Balari i Jovany | Bloc de Lletres

Els comentaris estan tancats.