Fons del CRAI Biblioteca de Reserva en accés obert

Com ja us vam anunciar, del 22 al 28 d’octubre se celebra l’Open Access Week 2018, un moviment que promou el lliure accés als continguts de les publicacions d’investigació finançades amb fons públics.

Amb la voluntat de fer-ne ressò, el CRAI de la Universitat de Barcelona ha endegat tot un seguit d’actuacions i al CRAI Biblioteca de Reserva volem aprofitar aquesta setmana per donar més visibilitat a dos repositoris en accés obert a través dels quals podeu accedir als nostres fons.

En primer lloc parlarem de la Biblioteca Patrimonial Digital de la Universitat de Barcelona (BiPaDi), el portal que conté les còpies digitalitzades dels fons patrimonials, bibliogràfics i documentals de la Universitat de Barcelona: manuscrits, incunables i impresos del segle XVI al XIX, així com altres col·leccions bibliogràfiques úniques de documents i fons d’arxiu. L’objectiu principal d’aquest portal és revalorar i difondre aquest patrimoni bibliogràfic excepcional que constitueix una de les biblioteques de fons antic més importants de l’Estat espanyol, i crear col·leccions úniques, singulars i distintives. Actualment trobareu a BiPaDi 3.690 obres, distribuïdes en 31 col·leccions temàtiques, a part de la de manuscrits i incunables, que els recullen separadament.

Cal destacar que, més enllà de l’accés directe a les obres al portal BiPaDi, també podeu accedir a les digitalitzacions a través del nostre catàleg i del Cercabib, ja que tots els llibres digitalitzats a BiPaDi ofereixen un enllaç que us hi dirigeix directament. Actualment estem treballant afegint la foliació original a les imatges dels manuscrits digitalitzats a BiPaDi, fet que permetrà una consulta més àgil i una correspondència inequívoca amb les descripcions de contingut que us ofereixen les catalogacions que trobeu al catàleg.

 

També us volem parlar de la Memòria Digital de Catalunya (MDC), un repositori cooperatiu que ofereix col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni, on podreu accedir en obert a dues de les nostres col·leccions:

 • Gravats de la Biblioteca de Reserva (Universitat de Barcelona), que dóna accés a 627 imatges dels gravats en làmines soltes ubicats a la nostra biblioteca i que també es poden consultar a través del nostre catàleg en línia. La gran majoria de gravats inclosos en aquesta col·lecció són gravats espanyols dels segles XVI al XIX.

 • Material cartogràfic antic, que dóna accés a més d’un centenar d’obres de diferent tipologia, des dels grans atles clàssics (Mercator, Blaeu, Ortelius, etc,) a mapes solts, cartes nàutiques i celestes, així com altres obres de caràcter geogràfic, totes elles impreses a Europa entre els segles XVI i principis del XIX.

Els documents publicats en aquests repositoris respecten els drets d’autor especificats en la publicació original o els que marqui la legislació vigent. S’utilitzen llicències obertes, com ara les ofertes per Creative Commons, per permetre’n una reutilització més àmplia. En el cas concret de les digitalitzacions d’obres de domini públic publicades en el BiPaDi, i la MDC, mantindran aquesta condició i s’indicarà mitjançant les metadades corresponents:

 • Domini públic
 • Amb drets reservats – lliure accés, quan s’ha de demanar autorització al titular dels drets per reproduir i fer comunicació pública als repositoris mencionats.

Us convidem a visitar BiPaDi i les nostres dues col·leccions a la Memòria Digital de Catalunya. El CRAI de la Universitat de Barcelona té una política de digitalització dels seus fons, ja siguin patrimonials o no, per preservar els materials originals, facilitar l’accés a la informació i fer-ne difusió. Dit això, si sou professors i/o investigadors de la Universitat de Barcelona i esteu interessats en la digitalització d’alguna obra amb finalitats docents o de recerca, contacteu amb nosaltres. La nostra voluntat és que la política de digitalització també serveixi de suport a la docència i a la recerca i, amb aquest objectiu, ja hem endegat diversos projectes de col·laboració amb professors de la nostra universitat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Gravats, Suport a la recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Fons del CRAI Biblioteca de Reserva en accés obert

 1. PyE ha dit:

  És una llàstima que l’accés només sigui obert durant una setmana. Els correctors de les revistes científiques solen treballar de forma gratuïta i els autors tampoc solen cobrar, no obstant això, l’accés als articles s’ha de pagar, i per un preu molt alt. Personalment, penso que açò no hauria de ser així.

  • blocdereserva ha dit:

   Totalment d’acord. Precisament el moviment Open Access neix per aquesta mateixa inquietud que manifestes i treballa per tal que tota aquesta dinàmica que molts consideren “perversa” al voltant de la comunicació científica es modifiqui. D’altra banda, el que no acabem d’entendre és perquè dius que és una llàstima que l’accés només sigui obert durant una setmana… Si fas referència als nostres recursos, aquests estan en obert des del moment de la seva creació: BiPaDi des del 2014 i les dues col·leccions a la MDC des de molt abans… T’assegurem que la nostra voluntat és que continuïn en obert en el futur!

Els comentaris estan tancats.