Recordem la biblioteca de Pau Ignasi de Dalmases i Ros en el tricentenari de la seva mort

El maig del 2017 vam celebrar la tasca que estem duent a terme sobre els antics posseïdors del nostre fons amb l’organització de la mostra Biblioteques retrobades, la primera d’una sèrie pensada per donar a conèixer un aspecte del llibre antic que ens interessa molt especialment. Aquest mes de novembre aprofitem l’excel·lent pretext de la commemoració del tricentenari de la mort de Pau Ignasi de Dalmases i Ros per exposar una selecció de llibres procedents de la seva col·lecció i conservats al CRAI Biblioteca de Reserva.

Pau Ignasi de Dalmases i Ros (1670-1718) és recordat per la seva condició de patrici barceloní –era fill del ric mercader Pau Dalmases i ostentava el títol de marquès de Vilallonga, concedit per Carles III-, per la seva tasca d’historiador i erudit, i pel seu paper com a ambaixador de les institucions catalanes durant la Guerra de Successió. Malgrat això, tal vegada se’l coneix encara més per haver estat un dels fundadors de l’Acadèmia dels Desconfiats -predecessora de l’actual Reial Acadèmia de Bones Lletres– els membres de la qual es reunien a la cèlebre biblioteca que posseïa al seu palau del carrer Montcada.

El CRAI Biblioteca de Reserva custodia vora de cinc-centes edicions en prop de set-cents volums procedents d’aquesta rica col·lecció, arribades a la Universitat el 1835 entre els fons desamortitzats del Convent de Santa Caterina de la nostra ciutat.

Efectivament, entre el 1743 i el 1747 la comunitat de predicadors barcelonina va adquirir una part de la biblioteca de Pau Ignasi de Dalmases, formada únicament per impresos, mentre que la Biblioteca de Catalunya, l’any 1916, va comprar-ne els 222 manuscrits i, a més, 977 impresos que havien pertangut no només a ell mateix, sinó també als seus descendents. Respecte a les obres supervivents al nostre fons, mostren el viu interès de Dalmases envers la història, les ciències polítiques i la geografia, i es caracteritzen per les marques pròpies del seu posseïdor originari –majoritàriament la signatura topogràfica de la seva col·lecció, el títol manuscrit al llom en una cal·ligrafia estandarditzada o bé “Dalmases” cancel·lat- acompanyades per les marques distintives de Santa Caterina.

L’exposició s’articula en sis àmbits: Erudició i acadèmies, Rei i regne en conflicte, Política internacional, Història de la Corona d’Aragó, Grand tour i Un món més gran. Amb aquestes categories, la seva comissària, la historiadora Mercè Gras Casanovas, ha volgut mostrar el fecund univers librari en què es va moure Dalmases, amb un afany tan genuí en aplegar llibres per a la seva formació que el seu pare, segons Torres Amat, “temía mucho que lo que él había adquirido con sólo un libro [el de comptabilitat], lo perdería su hijo con tanta multitud de libros”.

Podeu veure aquest apassionant passeig a la que va ser probablement una de les millors biblioteques privades barcelonines de l’edat moderna a la Sala Piferrer del CRAI Biblioteca de Lletres i a la Sala de Lectura del CRAI Biblioteca de Reserva entre el 5 i el 28 de novembre d’enguany, de dilluns a divendres i de 9 a 20 h. Per gaudir-la encara més, us convidem a la visita comentada per la comissària, el dia 15 de novembre a les sis de la tarda (punt de trobada: entrada del CRAI Biblioteca de Lletres). A continuació, us oferirem unes xerrades concentrades en biblioteques del passat i del present, a càrrec de Marina Ruiz i Anna Gudayol, bibliotecàries de la UB i de la Biblioteca de Catalunya, i de Mercè Gras. En seran protagonistes tant la Dalmases i les d’altres personatges barcelonins contemporanis, com la Biblioteca de Catalunya i el CRAI Biblioteca de Reserva en qualitat de custòdies.

La nostra particular commemoració del tricentenari, però, no s’acaba aquí, atès que també hem participat en l’organització d’una sessió sobre la seva figura a la Reial Acadèmia de Bones Lletres, el dia 14 de novembre, a les set de la tarda, en què intervindran els historiadors Pere Molas, Xavier Baró i Xevi Camprubí.

Exploreu el programa complet de les activitats clicant a sobre de la imatge!

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Exposicions i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Recordem la biblioteca de Pau Ignasi de Dalmases i Ros en el tricentenari de la seva mort

  1. Retroenllaç: Publicada la memòria del CRAI Biblioteca de Reserva de l’any 2018 | Blog de Reserva

Els comentaris estan tancats.