L’àlbum personal de Pepita Texidor a les vitrines del CRAI Biblioteca de Lletres i Reserva

El col·leccionisme d’autògrafs fou una pràctica força comuna entre les dones durant el segle XIX i XX, en molts casos un símbol de prestigi social. Són documents que ens permeten entendre millor el personatge que els recopila, així com l’elit a la qual pertany. En ser un document de caràcter privat, són pocs els exemplars que es troben en biblioteques.

Al CRAI Biblioteca de Reserva conservem el Manuscrit 2129, l’àlbum particular de la pintora barcelonina Pepita Texidor, especialitzada en la pintura de flors, activa a finals del segle XIX i principis del XX, on es recullen 68 làmines de diferents personatges de la Renaixença.

 

Maria Isabel Gascón, experta en Pepita Texidor i membre del grup Història de les Dones. Fent Història, en conèixer la seva existència, ens va proposar el muntatge de l’exposició que us presentem. Agraïm també la col·laboració d’Àngels Massip, professora de la Facultat de Filologia Catalana de la UB, que ens ha assessorat en la selecció de les làmines.

La mostra consta de 17 làmines repartides en 6 vitrines – Autògrafs il·lustrats (1) ; Autògrafs dedicats (2); Autògrafs femenins (3 i 4) ; Autògrafs de la Renaixença  (5 i 6), acompanyades d’uns textos introductoris a la figura de l’artista i al seu àlbum. També s’ha confeccionat un Roll up amb algunes imatges de la revista Feminal, cedides per la Biblioteca de Catalunya, on apareixen notícies diverses de l’activitat de l’artista i  de l’homenatge que se li va retre en la seva mort. També s’exhibeix una presentació digital amb imatges d’alguns dels quadres de la pintora que la comissària ens ha cedit de diferents col·leccions.

L’exposició es presenta a les vitrines del CRAI Biblioteca de Lletres i de Reserva des del 4 de juny fins el 12 de juliol. Per tal de poder aprofundir una mica més en la figura de Pepita Texidor i el seu àlbum, la comissària Maria Isabel Gascón oferirà una visita guiada a l’exposició i una xerrada a la sala de manuscrits del CRAI Biblioteca de Reserva el dia 12 de juny a les 6 de la tarda i repetirà la visita guiada el dia 4 de juliol a les 6 de la tarda.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències, cursos i jornades, Exposicions, Manuscrits i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.