Les portades soltes de Barcelona. Una nova aproximació

Aquest curs 2018-2019 hem tingut com a becària als matins Alícia Allué, graduada en Conservació-Restauració de Béns Culturals i estudiant del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la UB.

Entre altres tasques realitzades, ha ordenat per ordre cronològic les portades soltes de Barcelona i n’ha fet un informe, que presentem en aquest post. De l’interessant fons de portades soltes ja us hem parlat en diferents ocasions en aquest bloc, i ara estem molt contents de poder oferir un resultat sobre els impresos de la nostra ciutat.

 

No es la primera vegada que la col·lecció de portades soltes del CRAI Biblioteca de Reserva és notícia al Blog de Reserva. En aquest cas, les portades impreses a la ciutat de Barcelona són les protagonistes. Juntes conformen un total de 28 caixes, en les quals es distribueixen més de 4.500 portades; tot i així, la col·lecció sencera està formada per 162 caixes que contenen al voltant de 67.870 portades i fragments corresponents a edicions impreses de diverses localitats.

La raó principal de la mutilació d’aquests llibres va ser la falta d’espai i, al seu torn, el mal estat en què es trobaven molts dels volums. El conjunt de les portades -arrencades el 1937- conformen en la actualitat una rica col·lecció susceptible de ser estudiada i analitzada amb deteniment.

Durant la revisió i ordenació cronològica de les portades de la Ciutat Comtal es van detectar molts estats de conservació diferents, des de fragments de portades totalment inconnexos, a documents amb greus atacs d’insectes xilòfags o fongs, passant per documents en un estat de conservació força acceptable i, fins i tot, alguns documents ja restaurats.

Durant el procés, a més de la diversitat d’estats de conservació, es van poder advertir algunes característiques presents en moltes de les portades. Diverses d’elles comptaven amb marques d’antics posseïdors, destacant la gran quantitat de segells provinents del Convent de Santa Caterina (Barcelona). També es varen poder apreciar altres marques ja documentades a la base de dades Antics posseïdors, així com marques tipogràfiques registrades a la base de dades Marques d’impressors de la Biblioteca de Reserva.

Per continuar amb la caracterització i estudi de les portades de Barcelona es va realitzar un recompte exhaustiu del nombre total segons el segle d’impressió.

La majoria de les portades soltes d’aquesta col·lecció corresponen al segle XVII, seguides de les del segle XVIII. S’han trobat alhora algunes portades que no es poden datar per la pèrdua d’informació rellevant al document. S’ha de tenir en compte que en el cas de les portades corresponents al segle XIX, tan sols es comptabilitza fins a l’any 1820, per considerar que el fons a partir d’aquesta data és modern.

Després d’ordenar i realitzar el recompte de totes les portades, es va procedir a comprovar si les edicions arrencades es corresponien amb registres existents al catàleg; suposant això que, previ a l’arrencament les portades, s’havien assegurat que existia almenys un exemplar duplicat de cadascuna de les edicions a la Biblioteca.

Encara que per realitzar aquesta comprovació, no es varen examinar totes les portades comptabilitzades, es van prendre diverses mostres de cadascuna de les caixes i es va procedir a realitzar la cerca al catàleg en línia.

 

Tot i que la gran majoria de portades es corresponen amb edicions que apareixen catalogades, hi ha una part de la mostra que no hi consta. Cal dir que en algunes ocasions el catàleg recull altres edicions de la mateixa obra.

Sobre una mostra de 178 portades s’ha detectat que el 79% provenen d’edicions catalogades i per tant podem afirmar que es tracten de duplicats, enfront del 21% que no s’ha trobat catalogat al catàleg en línia. Això indica que alguns llibres es van rebutjar tot i no ser duplicats.

Un cop realitzat aquest petit estudi, cal dir que encara queden molts aspectes susceptibles de ser analitzats. Queda la porta oberta, per tant, a futures investigacions tant sobre les portades de Barcelona, com sobre les portades impreses a la resta de localitats -246 llocs d’impressió diferents- presents a la col·lecció.

Alícia Allué

Aquesta entrada s'ha publicat en Col·laboracions d'alumnes, Impresos, Publicacions dels nostres usuaris, Restauracions i conservació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Les portades soltes de Barcelona. Una nova aproximació

 1. biblioaprenent ha dit:

  No quedaria millor cobertes? Gràcies.

 2. biblioaprenent ha dit:

  Llegint una mica més crec veig que vaig errat, a les fotografies semblen una cosa, però vistes més fotos i llegint una mica més, crec que realment són ‘portades’ i no cobertes.
  On posa ‘crec veig i ‘crec’ hauria de posar ‘veig. Perdó.

  • blocdereserva ha dit:

   Bon dia.
   Efectivament ens estem referint a portades. Les cobertes són les enquadernacions que no recullen la informació completa de les edicions del llibre que contenen. Gràcies pel comentari.

Els comentaris estan tancats.