Com tenir notícia de tots els gravats en làmines soltes del CRAI Biblioteca de Reserva?

Com ja sabeu, el CRAI Biblioteca de Reserva compta amb una col·lecció de gravats de més de 8.000 làmines soltes. Les més antigues són de la segona meitat del segle XVI i les més modernes de la primera meitat del segle XX, amb totes les tècniques representades. No només la producció espanyola queda àmpliament reflectida, sinó que també trobem nombroses estampes dels centres europeus més importants. A tall d’exemple, l’obra dels artistes de la Real Academia de San Fernando tan prolífica i representativa del segle XVIII espanyol, així com l’obra de gravadors flamencs, francesos i italians de la talla dels Sadeler, de Callot i de Piranesi.

Sadeler, Raphael. Dolor / M. de Vos inuent. R. Sadeler sculp. et excudit. [Anvers?], 1591. 1 làmina ; 223×255 mm.

Una majoria prové d’un donatiu que la Biblioteca Nacional d’Espanya va fer a la Universitat de Barcelona l’any 1887. Segons la memòria de la institució madrilenya d’aquell any es varen donar 213 duplicats i 5.402 estampes, sense especificació de més detalls. De fet, una característica dels gravats que en procedeixen és que tenen un segell amb la inscripció “Biblioteca Nacional enajenado”. A més, alguns mostren també el segell referent a la procedència anterior: “Colección del Sr. Dn. V. Carderera adquirida por el gobierno en 1867”. Sovint els dos segells es troben sobreposats.

També tenim constància d’un donatiu de la Calcografía Nacional a la nostra biblioteca l’any 1881, però malauradament, en aquest cas no tenim cap xifra del volum de làmines que va representar ni cap més indicació. Probablement, les làmines que custodiem sortides d’aquest taller i sense el segell de la BNE tenen l’origen en aquest donatiu, com ara la sèrie del Real Picadero de Carlos IV.

Dit això, avui us volem explicar com podem tenir coneixement individual de les làmines que custodiem.

A dia d’avui comptem amb 1.574 gravats introduïts al catàleg en línia, i també presents a la col·lecció Gravats de la Biblioteca de Reserva de la MDC, la majoria d’ells espanyols. En no trobar-se tots en línia, l’eina essencial de què disposem per tenir notícia de totes les làmines és el llibre de registre que es va portar a terme des de l’any 1986 fins al 1997 gràcies a la feina totalment voluntària de la Sra. Rosa Margalef, a qui agraïm de nou aquesta tasca tan laboriosa.

El llibre recull tots els gravats de la col·lecció amb els següents camps: número de registre, signatura, data introducció al llibre de registre, gravador, mida en mm, autor de la composició, editor, sigla matèria, tema, llegendes, referències bibliogràfiques, selecció i tècnica.

Hi ha dos llibres de registre, el primer que abraça des del gravat número 1 fins al 7.917 i el segon del 7.918 al 8.158.

Per tal de facilitar la consulta i coneixement de la col·lecció, recentment hem publicat la Llista de gravadors al Dipòsit Digital UB, on trobarem tots els gravadors presents al llibre de registre, ordenats alfabèticament, i amb enllaç al catàleg en cas que hi siguin presents. El següent pas serà donar accés en línia al llibre de registre, però encara estem treballant en aquesta acció. Així que us puguem donar aquest accés, us avisarem.

Volem deixar clar, però, que el fet que un gravador de la llista tingui un enllaç al catàleg, no implica que tots els seus gravats estiguin catalogats en línia; a la vegada, pot ser que siguin autors d’estampes publicades en llibres ja descrits amb detall al mateix catàleg en línia.

En definitiva, si volem tenir la certesa que tenim controlades totes les estampes d’un gravador concret, cal venir al CRAI Biblioteca de Reserva per poder consultar el llibre de registre de gravats. Si no us hi podeu acostar, el personal del CRAI Biblioteca de Reserva us pot buscar la informació desitjada i lliurar-vos-la a través del correu electrònic. bib.reserva@ub.edu. Estarem encantats d’ajudar-vos.

Us deixem amb una selecció de làmines extretes de la col·lecció Gravats de la Biblioteca de Reserva de la MDC.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Neus Verger Arce

CRAI Biblioteca de Reserva

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.