Suport a la docència al CRAI Biblioteca de Reserva

Si ens aneu seguint al blog ja sabreu que una de les prioritats del CRAI Biblioteca de Reserva és donar visibilitat al seu fons bibliogràfic per tal d’apropar-lo a professors i estudiants. L’objectiu és clar i ambiciós: col·laborar amb els professors per tal de dinamitzar aquesta rica i diversa col·lecció patrimonial potenciant-la com a objecte d’estudi, contribuint així a la millora de la docència i l’aprenentatge als diversos graus i màsters de la nostra universitat.

La irrupció de la COVID-19 ens ha impulsat a intentar donar resposta a les noves necessitats formatives generades per la docència en línia, a l’hora que ha evidenciat la conveniència d’aglutinar i mostrar, en una pàgina específica, les accions diverses que portem a terme. Pensem que la nova pàgina Suport a la docència al CRAI Biblioteca de Reserva pot ser-vos d’ajuda especialment ara, que esteu planificant la docència que desenvolupareu el proper curs. Què us oferim? Aquí trobareu una relació d’iniciatives diverses de les que ja estan gaudint docents i alumnes de diferents graus i màsters de la casa. Tu pots ser un d’ells!

A la nova pàgina de Suport a la docència al CRAI Biblioteca de Reserva trobareu informació sobre activitats ja consolidades -com les sessions de formació amb fons de la biblioteca, la possibilitat de realitzar pràctiques curriculars i no curriculars o més d’un centenar de propostes de TFGs i TFMs basats ens el nostre fons- així com iniciatives adaptades a aquest nou context.

Efectivament, en la línia defensada pel manifest “Accelerant la transformació digital de l’educació superior” signat recentment per biblioteques de 13 universitats vinculades al CSUC -entre elles el CRAI de la Universitat de Barcelona-, estem treballant aquests mesos per tal d’accelerar l’adaptació d’alguns dels nostres serveis al nou entorn provocat per la situació sanitària de la COVID-19.

Així, més enllà de les sessions de formació presencials -que continuem programant i que s’adaptaran als protocols d’actuació que estableixi la Universitat de Barcelona en cada moment- oferim la possibilitat de realitzar també sessions metodològiques síncrones o asíncrones amb BB Collaborate sobre les temàtiques que desitgeu. Podeu fer-nos arribar les vostres propostes o comentaris al correu bib.reserva@ub.edu i perfilarem amb vosaltres el tipus de sessió que més us convingui: sobre temàtiques concretes, sobre un recurs específic, sobre competències informacionals en l’àmbit del llibre antic, etc. Trobareu alguns exemples de sessions realitzades aquests mesos al nostre canal de YouTube.

Continuem treballant també per potenciar l’aprenentatge basat en projectes i donant suport al disseny d’activitats curriculars amb fonts històriques. Si desitgeu dissenyar alguna activitat curricular amb fonts històriques o potenciar l’ABP a la vostra aula i temeu no poder portar a terme l’activitat per la incertesa del moment o les possibles dificultats amb l’accés a les fonts, contacteu amb nosaltres i us ajudarem a planificar l’activitat per tal que sigui possible desenvolupar-la sigui quin sigui el context de la propera tardor.

Som conscients que les universitats ens trobem en una situació molt especial que ens obliga a plantejar-nos el pas a una docència virtual o híbrida de cara al proper curs acadèmic. Més enllà de les incerteses del moment, volem apostar per les oportunitats que aquest nou context ens ofereix, posar en valor els fons patrimonials i potenciar la col·laboració amb els docents per tal de continuar oferint una formació de qualitat adaptada al nivell d’exigència d’una institució com la nostra.

Contacteu amb nosaltres a través de bib.reserva@ub.edu si desitgeu vincular la vostra docència digital als fons patrimonials o bé incrementar els continguts docents digitals de la vostra assignatura amb fonts històriques per tal de portar a terme algun projecte innovador a l’aula. Visiteu la nova pàgina de Suport a la docència al CRAI Biblioteca de Reserva! Hi trobareu exemples d’iniciatives ben diverses portades a terme fins ara!

Gemma Caballer Albareda
CRAI Biblioteca de Reserva

Aquesta entrada s'ha publicat en Aprenentatge basat en projectes, Suport a la docència, TFGs -TFMs i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.