Ossos, roses i SOL: el nostre comiat fins al setembre

Aquest estiu volem acomiadar-nos, abans d’un esperat “normal” retorn al setembre, amb l’element per excel·lència de totes les canícules, fins i tot d’aquestes que estem vivint tan especials i incertes: el sol.

I ho fem amb l’alegria de la recent descoberta, entre els llibres de la nostra col·lecció, de Rosa ursina sive sol, del matemàtic i astrònom jesuïta Christoph Scheiner (1575-1650). Inventor del primer helioscopi i consagrat llargament a l’observació de les taques solars, Scheiner va mantenir agres disputes amb Galilei, ben explícites al llibre primer de Rosa ursina.

Els simpàtics ossos, dins de coves guarnides amb roses, que mostra la portada, evoquen el títol de l’obra i el seu mecenes, Paolo Giordano Orsini (1541-1585), duc de Bracciano, al castell del qual es va imprimir el llibre. La seva complexa i llarga producció –es va perllongar més de quatre anys – es manifesta en la quantitat i qualitat dels gravats, i en l’extensió, de prop de 800 pàgines.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La nostra biblioteca conserva dos exemplars d’aquesta edició, poc present en les col·leccions estatals: un complet, procedent dels selectes llibres del pare Salvi, i un altre força incomplet de procedència desconeguda.

Si voleu saber-ne més, sobre l’autor i l’obra i descobrir, a la vegada i de manera interactiva, la funció de les il·lustracions de Rosa ursina, visiteu l’atractiva app AstroRara, de la ETH Library de Zuric. Hi trobareu, a més, continguts sobre dues fites de l’astronomia moderna: Astronomicum Caesareum, d’Apià (Ingolstadt, 1540) i Selenographia, d’Hevelius (Gdansk, 1647), que ens podem enorgullir de conservar i difondre a través del portal BiPaDi.

I si el llibre que us hem presentat avui us sembla massa dens i poc escaient a les desitjades vacances, sempre us podeu delectar en la contemplació d’un dels seus gravats, oportunament tunejat: en una àmplia terrassa, diferents personatges s’entretenen despreocupadament tot observant el cel, davant d’un mar en calma on els velers es gronxen amb placidesa…

Marina Ruiz Fargas
CRAI Biblioteca de Reserva

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Gravats, Impresos i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s