No sabeu on trobar-nos? Amb aquest vídeo s’han acabat les excuses!

Ens fa una il·lusió especial compartir avui amb vosaltres l’experiència de la Joselyn Romera Garcia, estudiant de Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials, que va defensar el juliol passat el seu TFM “Anàlisi i proposta de gestió de les xarxes socials al CRAI Reserva de la UB”.

Durant mesos, les nostres xarxes socials van nodrir-se de les seves propostes i idees -algunes de les quals podreu veure en aquesta entrada- i vam enriquir-nos amb els seus suggeriments i comentaris. Malgrat que la COVID-19 va impedir portar a terme algunes de les seves iniciatives, vam tenir temps perquè accedís a participar en un vídeo promocional de la nostra biblioteca que avui us presentem i que us vol ajudar a conèixer on estem i com podeu accedir al nostre fons. Volem agrair de tot cor a la Joselyn la seva bona predisposició i la participació tan activa en aquesta iniciativa. Moltes gràcies per col·laborar amb nosaltres i molta sort en el futur!

Ho confesso, les decisions sempre m’han resultat difícils. En especial però, aquelles relacionades amb el món acadèmic, ja que com bé sabem, no és fàcil escollir universitat i molt menys, escollir branca o àmbit acadèmic amb els quals t’hi hauràs de dedicar una petita, però important, part de la teva vida (quatre anys són quatre anys!). Si a això li sumem l’elecció, elaboració i defensa d’un Treball Final de Grau o Màster, els nervis i la incertesa acaben convertint-se en els principals protagonistes d’aquesta etapa final.

Farà uns anys, vaig endinsar-me a fer el Grau d’Història, posteriorment el Màster de Formació del Professorat i finalment, el Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials. I he de dir que mentre en els dos primers, l’elecció del Treball Final sempre em va resultar molt difícil, l’elecció del segon màster, no gens pas. Com que el Màster de docència em va aportar una sèrie de metodologies i eines per poder difondre la història de la millor forma possible i el Màster de Biblioteques a valorar i adquirir un major coneixement del món del llibre, vaig pensar que el meu Treball Final del Màster de Biblioteques havia de centrar-se inevitablement en la fomentació i potenciació de la història i el món del llibre antic a través de les xarxes socials. Estava convençuda, havia de ser el CRAI Biblioteca de Reserva. Més convençuda i contenta vaig estar de fet, quan vaig veure que aquesta temàtica també era una proposta plantejada per les bibliotecàries del CRAI Biblioteca de Reserva com a Treball Final de Màster. Ara només em restava definir la seva metodologia.

En aquest sentit, el treball es prestava no tant sols a l’anàlisi de les seves xarxes socials des d’un ordinador, sinó lògicament, als elements que difonia la mateixa biblioteca, tant a nivell presencial com virtual. Per atendre el nivell presencial hi havia d’haver un contacte amb la institució, el seu fons i el personal que hi treballava. La Irene i la Neus foren les meves persones de contacte, tot i que en especial, la Gemma. D’una de les visites, sorgí la idea de fer un vídeo que permetés i fomentés conèixer el CRAI Biblioteca de Reserva, concretament el seu accés i consulta. Espero que us agradi, si bé cal donar les gràcies a la Unitat de Suport a la Docència del CRAI de la UB pel muntatge final.

Per sort, les gravacions ja estaven fetes d’abans de la irrupció de la COVID-19, però el seguiment del TFM es va complicar. De tota manera, ens vam haver d’adaptar i la nova situació ens va permetre sumar-nos al món digital d’una forma diferent, sense deixar enrere és clar, l’essència bibliotecària. En aquest sentit, per seguir potenciant la biblioteca i el seu fons vam recórrer a publicacions a l’Instagram que incentivessin l’ús de recursos virtuals com el BiPaDi a partir de diferents gifs.

Eines digitals que permetessin que petits elements d’una obra es moguessin, com les roselles de Fuch.

Editors d’imatge com el mateix Photoshop per a ressaltar i reforçar alguns detalls singulars, com es pot observar en aquesta publicació de la Diada de Sant Jordi.

Petits o grans collages en una gran plataforma com Instagram, en aquest cas amb la il·lustració del Manuscrit 766, que fou tot un èxit.

 

 

 

 

 

 

 

L’adaptació del contingut històric tot valent-se de recursos virtuals ens va confirmar encara més que esdevenia un factor clau per a la difusió de la cultura i el món del llibre. L’augment del número de seguidors ens ho va acabar corroborant.

Així doncs, treball finalitzat, tot i que aquest no hagués estat possible sense la participació i seguiment del meu tutor, Ernest Abadal, així com la del coordinador del Màster, en Pedro Rueda. Però per descomptat, de les persones directes i vinculades a la biblioteca. Crec que l’aprenentatge i reciprocitat tècnic acadèmica ha sigut exitosa.

Només puc dir que he après molt, però també gaudit. Decisió superada. Us animo a visitar la biblioteca, i per descomptat, a visitar i seguir les seves xarxes socials. Aquesta decisió ja us dic jo que serà molt més fàcil i segur que no us en penedireu!

Joselyn Romera Garcia
Historiadora i estudiant del Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials

(curs 2018-2020)

Aquesta entrada s'ha publicat en Col·laboracions d'alumnes, TFGs -TFMs i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.