En Biel Noguera, estudiant en pràctiques, i el “material annex”, en feliç sintonia

El conjunt de documents i objectes que ja fa uns anys vam batejar com a “material annex” darrerament ha adquirit molta rellevància. Ho demostra el text que presentem avui, un resum d’una part de les pràctiques que en Biel Noguera va dur a terme a la nostra biblioteca. Si durant la seva estada va demostrar molta implicació i un interès genuí envers aquests testimonis – modestos però en moltes ocasions reveladors – amb aquesta entrada podem dir que ha posat la cirereta del pastís!

I perquè pugueu conèixer alguns dels descobriments que va fer al llarg de la seva estada, n’estem creant una sèrie a Instagram. De moment, delecteu-vos en aquest primer, d’allò més màgic.

Durant els mesos de setembre i octubre del 2020 vaig tenir l’oportunitat de realitzar les pràctiques curriculars del Màster Universitari en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials de la Universitat de Barcelona (UB) al CRAI Biblioteca de Reserva. El meu primer contacte amb el fons patrimonial del CRAI va ser gràcies a les activitats de suport a la docència que la biblioteca ofereix al professorat i els alumnes de la UB. Aquestes activitats em van permetre visitar el fons i realitzar les classes pràctiques del màster amb materials de la biblioteca, d’aquesta manera els alumnes vam tenir un primer contacte amb el CRAI Reserva i vam descobrir la varietat de fons que s’hi custodia i el seu potencial per a l’estudi, la formació i la recerca.

Més endavant i gràcies a l’assignatura “Concepció i disseny de llocs web culturals” vaig poder participar en una iniciativa basada en l’aprenentatge per projectes mitjançant una col·laboració entre el màster i el CRAI Reserva. En aquesta assignatura es va encarregar als alumnes la confecció d’una exposició virtual per celebrar els 10 anys de la base de dades Antics Posseïdors. Participant en aquest projecte vaig poder descobrir el fons de material annex de la Biblioteca de Reserva que em va cridar molt l’atenció i que finalment vaig poder treballar durant la meva estada de pràctiques.

El material annex és tot allò que els propietaris i lectors han anat dipositant entre les pàgines d’un llibre. Majoritàriament es tracta de petits impresos o manuscrits com ara estampes de sants i notes sobre l’obra, però també podem trobar altres tipus de materials com ara flors i fulles seques o cintes de tela. Una de les seves particularitats és que se sol tractar de petits documents d’ús efímer que d’altra manera no haurien arribat als nostres dies. A més, són testimonis que també ens poden donar molta informació sobre els hàbits dels lectors i la seva vida quotidiana.

Tot i la valuosa informació que el material annex ens pot proporcionar, tradicionalment no ha estat tractat ni descrit. Malgrat tot en els últims temps des de Reserva s’ha fet un esforç per plantejar el tractament del material annex i explotar el seu potencial com a font d’informació. Actualment quan el personal del CRAI descriu un llibre antic i en troba entre les seves pàgines, n’anota una descripció en el camp dedicat a l’exemplar. Per tal de garantir una conservació òptima el material annex es diposita en arxivadors en fundes de conservació amb l’identificador del llibre del qual provenen. D’aquesta manera s’ha aconseguit fer una passa endavant en la conservació i accés a aquest material tan particular.

Aquesta nova forma de tractar el material annex a part de garantir la seva conservació i accés ha permès portar a terme algunes iniciatives per afavorir la seva difusió, com la ja citada exposició. Descriure i conservar tot aquest material també ha ajudat a constatar la diversitat de tipologies que presenta i la necessitat de crear unes categories per a identificar tipologies i poder descriure aquests documents de forma més estandarditzada, ja que actualment depèn del criteri de la persona que porta a terme la catalogació.

Durant la meva estada de pràctiques se’m va proposar treballar en una proposta de millora de la descripció i accés del material annex. La proposta de treball es va estructurar en tres punts fonamentals:

  • Introduir les descripcions d’alguns ítems que han estat localitzats però no descrits en el camp dedicat a l’exemplar.
  • Fer propostes per millorar la descripció d’ítems de material annex ja descrit.
  • Crear un llistat de material annex per tipologies que serveixi de base per elaborar una guia d’ajuda per a la seva descripció.

En total vaig poder catalogar el material annex trobat en 104 volums diferents i vaig poder identificar 28 tipologies diferents. Com a resultat es va crear una graella per ajudar a la identificació d’aquest tipus de documentació. Tot i això la graella no es considera com un resultat definitiu, ja que en el futur haurà de ser ampliada amb noves tipologies, i aquestes tipologies també podran ser agrupades amb diferents criteris (materials, imprès/manuscrit, origen, funció…).

A tall de conclusió es pot afirmar que la meva estada a Reserva em va permetre constatar el valor i potencial d’aquest tipus de material, i posar les bases perquè en el futur es puguin establir unes taules de catalogació més acurades i normalitzades. També vaig poder constatar que si una cosa defineix el material annex és la diversitat de tipologies i la utilitat d’aquests documents per acostar-nos a la vida dels seus propietaris i lectors.

A tall d’exemple voldria destacar la tipologia del “Sant i ànima”, un petit document manuscrit o imprès que els membres d’una comunitat religiosa rebien amb l’encàrrec de pregar a cert sant per a l’ànima d’una persona determinada o grup de persones a principis d’any. Per tant el sant i ànima era un document amb una vida limitada i que tendia a desaparèixer. Tot i això ens n’ha arribat algun entre les pàgines dels llibres del CRAI Reserva. La identificació d’aquest tipus de documents, propis de la vida conventual, no sempre és fàcil i si ho hem fet ha estat gràcies a la col·laboració de fra Valentí Serra de Manresa, a qui agraïm el seu ajut.

A continuació segueix una llista amb les diferents tipologies de material annex que es van poder localitzar:

Nota amb:

·         Fragment de text de l’obra

·         Sumari de l’obra

·         Notes sobre l’obra

·         Cites de diferents obres

·         Llista amb noms de persones

·         Buidat de contingut de l’obra /d’una altra obra

·         Temàtica específica

·         Operacions matemàtiques

·         Proves cal·ligràfiques

·         Recepta de metge/apotecari

·         Apunts preparatoris per sermons

·         Notes administratives

 

Albarà religiós

·         De comunió

·         De confessió

Carta

Oració

Deprecació

Paper de guarda

Fragment d’una altra obra

·         Portadella, portada, preliminars…

Pagaré

Bitllet de loteria

Gravat

Butlla

Record de missió

Fulles / Flors seques

Fragment de tela

Sant i ànima

Biel Noguera

Estudiant del Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials (curs 2020-2021)

Aquesta entrada s'ha publicat en Aprenentatge basat en projectes, Col·laboracions d'alumnes, Impresos, Manuscrits, Suport a la docència i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.