Llibres que generen llibres (per a les vacances d’estiu del CRAI Biblioteca de Reserva)

Per amenitzar el tancament de la biblioteca durant les vacances d’estiu, del 5 al 25 d’agost, us proposem una refrescant lectura que fabula sobre l’origen de la nostra biblioteca. Es tracta de La veritable història del llibreter assassí de Barcelona de Marcel Fité, publicada l’any passat per Edicions de 1984 i que trobareu al CRAI Biblioteca de Lletres.

En la novel·la hi apareixen, en un paper rellevant, alguns convents barcelonins dels quals ara en custodiem els llibres i que van cremar en l’època de les bullangues, un tema recentment tractat per Jordi Roca i Núria Miquel a La bullanga de Barcelona. La ciutat en flames : 25 de juliol de 1835. Els llibres salvats pel protagonista de la història d’entre les flames del convent de Sant Francesc d’Assís ben bé podrien tenir l’aspecte dels llibres amb els talls o el llom cremats que acompanyen l’autor en la imatge. Marcel Fité ha tornat a visitar la biblioteca per explicar-nos com, anys enrere quan va venir-hi com a usuari, es va inspirar per a crear la novel·la.

Encara que, al meu parer, una novel·la no sol néixer en un únic lloc ni sol ser filla d’un sol pare i d’una sola mare, la gènesi de La veritable història del llibreter assassí de Barcelona gosaria dir que va veure la llum en el marc de l’edifici central de la Universitat de Barcelona i, més concretament, en el de les seves biblioteques.

Ja fa molts anys hi vaig descobrir alguns textos del conegut bibliòfil Ramon Miquel i Planas que em van impressionar. Em semblava impossible, i molt injust, que la seva magnífica edició de l’importantíssim poema Escacs d’amor, publicada si no ho recordo malament a la revista Bibliofília, restés submergida en aquell pou d’erudició on s’havia conservat fins aleshores. L’impacte d’aquella descoberta amb el pas dels anys em va dur a escriure una altra de les meves novel·les, Escacs d’amor i de mort (Salòria Edicions), amb la intenció de donar a conèixer aquella obra a un públic més ampli.

La idea d’escriure una narració sobre la coneguda llegenda del llibreter assassí de Barcelona —publicada també entre nosaltres per Ramon Miquel i Planas— em va portar novament a la biblioteca de la nostra Universitat. Per les dates amb què treballava em vaig adonar que hi havia una curiosa coincidència entre la crema dels convents, la publicació de la llegenda i la recuperació dels estudis universitaris a Barcelona, després d’haver-ne estat desterrats durant més de dos segles. Quan em vaig posar a investigar el tema, una de les primeres visites que vaig fer va ser a la Biblioteca de Reserva de la UB. Tenia por que em trobaria amb un lloc de molt difícil accés i no estava segur que hi descobrís res que m’inspirés o m’aclarís els dubtes que tenia en aquells moments. La realitat, però, va ser molt diferent. Hi vaig entrar amb el simple carnet de la Biblioteca i allà vaig poder accedir amb comoditat a tots els materials que vaig demanar. Un d’ells em va cridar poderosament l’atenció: el de la Brevissima relacion de la destrvycion de las Indias de Bartolomé de las Casas (o Casaus). Recordo que en vaig tenir dos exemplars a les mans. Un de restaurat per mecenatge i un altre de pendent encara de restauració. Però el que més em va cridar l’atenció, i de fet, emocionar, va ser descobrir que un d’ells provenia de la biblioteca Mariana de l’antic convent gran de Sant Francesc, convent que aquells dies estava també estudiant i descobrint. Deu resultar difícil d’entendre com em vaig sentir d’exultant i d’incitat a continuar recercant i escrivint a partir d’aquell moment. No és pas en va que a la pàgina 101 de la meva novel·la, quan descric una de les obres de l’Edícula dels llibres prohibits, hi reprodueixo les notes que vaig prendre a la Biblioteca de Reserva: «A la pàgina en blanc de després de la portada hi havia estampada la paraula PROHIBIDO, així mateix com ara l’escric, amb lletres majúscules i grosses…», i que a la pàgina 184 relacioni la crema dels convents, la creació de la biblioteca de la Universitat amb el suposat fons de fra Vicenç, una combinació d’història i llegenda com a eina per a acostar-nos a la realitat d’uns fets i d’uns valors culturals —entre els quals la defensa del llibre hi ocupa un lloc destacat— que és l’objectiu de fons de La veritable història del  llibreter assassí de Barcelona (Ed. 1984).

Marcel Fité

B-28-6-15

Per finalitzar, i abans de desitjar-vos que passeu un molt bon estiu, us reproduïm el fragment on el protagonista comença a treballar en el germen del que, més tard, esdevindria la biblioteca universitària on ara treballem:

“En aquells mateixos dies que passaven totes aquestes coses que estic explicant, els estudis universitaris començaven a tornar a Barcelona. Des de 1714 n’havien estat desterrats per Felip IV de Catalunya i V de Castella i els havien traslladat a la universitat de nova creació de la ciutat de Cervera. Però llavors, des de la crema dels convents, algunes de les disciplines havien començat a impartir-se a la part que no es va cremar de l’antic convent del Carme. Un dia vaig parlar amb els responsables universitaris que s’hi havien instal·lat. Quan van saber que disposava del fons de fra Vicenç i dels volums que havia salvat de les biblioteques del meu convent s’hi van mostrar molt interessats. De seguida em van oferir dos bastaixos i un parell de carretons per començar a traginar-los.

A més a més, com que molt del personal de la retornada universitat encara el tenien a Cervera, tan bon punt es va haver acabat el trasllat em van oferir feina a la nova biblioteca que s’anava configurant.

Aquells van ser uns dies molt atrafegats, però molt agraïts. Jo em passava moltes hores ordenant i classificant llibres. La universitat em gratificava amb uns quants ralets a la setmana: no gaires, però prou per poder-me vestir i mantenir.”

 

El 26 d’agost tornem a obrir les portes, encara amb horari d’estiu de 8.30 a 15h, i el 6 de setembre tornarem al nostre horari habitual de dilluns a divendres de 8.30 a 20.30.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Col·laboracions expertes, Impresos, Publicacions dels nostres usuaris i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.