Professorat, coneixeu el #SuportDocència que ofereix el CRAI Biblioteca de Reserva?

Comença el curs i, novament, volem col·laborar amb vosaltres per tal de millorar la docència i l’aprenentatge als diversos graus i màsters de la nostra universitat. Què us oferim? Aquí trobareu diverses propostes que pretenen dinamitzar el fons antic de la Universitat de Barcelona, integrar-lo a l’aula i potenciar-lo com a objecte d’estudi.

       • Sessions de formació presencials i virtuals
       • Pràctiques curriculars i no curriculars
       • Propostes de TFG/TFM basats en el nostre fons
       • Aprenentatge basat en projectes

Sessions de formació presencials i virtuals

El CRAI Biblioteca de Reserva disposa de la sala de manuscrits, on es poden impartir sessions amb documentació del nostre fons antic. Com a conseqüència de la COVID19, l’aforament a la sala està subjecte a algunes restriccions degut al pla de contingència de la UB. Quan contacteu amb nosaltres us informarem del protocol concret vigent en aquell moment.

S’ofereixen dues modalitats de sessions:

Classes amb fons antic, on el professor tria els documents i realitza personalment la sessió. Si és necessari, pot comptar amb el suport del personal del CRAI Biblioteca de Reserva.

Alguns exemples d’aquest tipus de sessions:

      • Art efímer a partir dels gravats del CRAI Biblioteca de Reserva
      • Història i mètodes de la Filologia Clàssica
      • Història de l’Amèrica colonial a través del fons del CRAI Biblioteca de Reserva
      • Manuscrits i edicions antigues: literatura catalana i literatura clàssica

Sessions metodològiques, on el personal del CRAI Biblioteca de Reserva realitza sessions pràctiques de caire metodològic -coordinant la tria de material amb el docent- per tal que l’alumnat pugui evidenciar -a través d’exemples concrets i palpables relacionats amb la seva assignatura- el seguit de peculiaritats i oportunitats que els ofereix treballar amb fons antic i que cal tenir presents. Aquest tipus de sessions es realitzen amb suport informàtic -projector i pantalla- que faciliten les explicacions sobre l’accés als recursos.

Alguns exemples d’aquest tipus de sessions:

Adaptem els dos tipus de sessions al format virtual, via Zoom. Demaneu la vostra sessió de formació aquí.

Pràctiques curriculars i no curriculars

Oferim la possibilitat de realitzar pràctiques curriculars i no curriculars als estudiants dels diferents graus i màsters de la Universitat de Barcelona, així com a alumnes d’altres institucions. Aquest curs hem tingut estudiants del Màster de Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia de la UB, del Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials de la UB i de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

Coneixeu algunes d’aquestes experiències a través del nostre blog.

Propostes de TFGs i TFMs basats en el nostre fons

Oferim propostes de TFGs/TFMs sobre disciplines diverses -filologia, història, història de l’art, humanitats digitals, llibre antic, disseny, informàtica, musicologia, patrimoni, etc.- basades en el nostre fons.

Alguns exemples de TFGs i TFMs realitzats a partir del nostre fons:

Consulteu els diferents catàlegs amb les propostes de TFGs i TFMs aquí.

Aprenentatge basat en projectes

Col·laborem amb vosaltres en el disseny d’activitats que promoguin l’ABP, ja que apostem per les experiències professionalitzadores en la formació dels estudiants: pràctiques amb fragments de manuscrits emprats com a reforç en les enquadernacions, aplicació de metodologia arqueològica al fons de gravats antics, disseny d’exposicions virtuals, disseny de campanyes de promoció del fons, etc.

Coneixeu algunes d’aquestes experiències a través del nostre blog.

Trobareu tota la informació a la pàgina Suport a la docència al CRAI Biblioteca de Reserva, així com un recull al nostre blog de les iniciatives portades a terme aquests darrers anys.

Contacteu amb nosaltres a través de bib.reserva@ub.edu si desitgeu més informació al respecte!

Gemma Caballer Albareda
CRAI Biblioteca de Reserva

Aquesta entrada s'ha publicat en Aprenentatge basat en projectes, Suport a la docència, TFGs -TFMs i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.