Dones al fons antic. Nou recurs amb perspectiva de gènere.

La setmana passada es va publicar una nova llista vinculada al recurs Autoritats UB, Dones al Fons Antic UB, que s’ha sumat a les ja existents Professorat UB, Professores UB i Rectors UB.

Seguint la voluntat d’impulsar la perspectiva de gènere dins el CRAI, la seva Unitat de Procés Tècnic ha dissenyat un sistema d’extracció de dades dels registres d’autoritat pertinents al fons antic per tal de poder generar aquest nou recurs. Cada entrada de la llista enllaça amb el registre d’autoritat, i des d’aquest, es pot accedir als registres bibliogràfics associats del Cercabib. El nou recurs s’actualitzarà setmanalment.

Hi ha tres perfils que queden encabits dins el recurs, que queden indicats darrera cada entrada: dones impressores, dones antigues posseïdores i dones autores.

Pel que fa als dos primers perfils, amb la nova plataforma de les bases de dades de Marques d’impressors i Antics posseïdors, es va donar un pas endavant, ja que es va incorporar la cerca per gènere. Així, donàvem visibilitat a les dones impressores i antigues posseïdores presents a les bases de dades, però encara quedaven ocultes les dones que no apareixen a les bases de dades, tant perquè –en el cas de les impressores–, no tenen marca, com perquè encara no s’ha introduït aquest camp (859) al registre d’autoritat. A dia d’avui, a la base de dades Marques d’impressors, apareixen 56 dones i en canvi existeixen 174 registres d’autoritat d’impressors amb la informació femení. Per la seva banda, a la base de dades Antics posseïdors, només apareixen 10 dones de les 15 que són antigues posseïdores. En vista a la llista que presentem avui, a tots els registres d’autoritat d’aquests dos perfils, se’ls va afegir l’etiqueta local 990 “Dones FA”.

Respecte a les dones autores de fons antic, va ser arran de l’exposició i jornades de “El fons antic amb perspectiva de gènere” que vam veure la utilitat de marcar-les per tal de poder-les agrupar. Va ser una tasca molt manual, ja que la localització es va fer a partir de bibliografies i recursos específics sobre dones autores de l’època medieval i moderna, així com a partir de la cerca per noms de pila femenins. Un cop detectades, vam passar-ne el llistat a la Unitat de Procés Tècnic del CRAI, que, un cop revisats els registres d’autoritat, hi van afegir el camp local 990 “Autores FA”, que es converteix amb el denominador comú de totes les entrades de la llista.

El nou recurs s’ha presentat a la Cinquena Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya “Biblioteques i medi ambient amb veu de dona” dins la comunicació Autoritats UB amb perspectiva de gènere, a càrrec de Ramon Anglada de la Unitat de Procés Tècnic del CRAI de la Universitat de Barcelona.

Així mateix, també se’n farà difusió a les III Jornadas de Gestión del Patrimonio Bibliográfico organitzades pel grup de Patrimonio de Rebiun amb la comunicació presentada per Neus Verger del CRAI Biblioteca de Fons Antic Escritoras, impresoras, propietarias de libros: potenciar los estudios de género en el CRAI Biblioteca de Fondo Antiguo de la Universidad de Barcelona.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Bases de dades i repositoris, Marques d'impressors i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Dones al fons antic. Nou recurs amb perspectiva de gènere.

  1. Mariela ha dit:

    Us vull felicitar per aquesta iniciativa que de ben segiur que tindrà un llarg recorregut!!!

Els comentaris estan tancats.