Nova exposició: Malferits. L’empremta del temps al CRAI Biblioteca de Fons Antic.

L’objectiu d’aquesta exposició és mostrar els llibres malmesos i maltractats de la nostra col·lecció, una realitat flagrant que resulta dolorosa. La gran majoria prové dels convents desamortitzats i sovint es caracteritzen per ser testimonis d’episodis adversos. Això queda reflectit en diferents tipus de danys que podem classificar segons les causes: fenòmens naturals i altres desastres, mala praxi –tant dels lectors com dels bibliotecaris– i la censura eclesiàstica.

Hem dividit l’exposició en sis àmbits diferents: Censurats, Devorats, Desmembrats, Mutilats, Gargotejats, apropiats i empastifats i Socarrimats i mullats. La tria, que donada la gran quantitat de candidats no ha estat fàcil, s’ha fet amb la voluntat de presentar exemples el més colpidors i curiosos possibles.

A més de mostrar senyals que ajuden a recuperar una part important de la seva història, posen a la llum una situació que reclama una reflexió i atenció per tal d’evitar nous episodis dramàtics, així com per donar possibles solucions als danys ja infringits.

La mostra es presenta a les vitrines de l’espai expositiu del CRAI Biblioteca de Lletres i CRAI Biblioteca de Fons Antic entre el 26 de maig i el 15 de juliol. S’oferiran dues visites guiades:

9 de juny a les 18’30 de la tarda

23 de juny a les 11’30 del matí

La iniciativa queda emmarcada dins un projecte més ampli, gestat des del Grupo de Patrimonio Bibliográfico de Rebiun (Red de Bibliotecas Universitarias Españolas) que ha portat a terme una exposició virtual amb el títol Malheridos, la huella del tiempo en las bibliotecas Rebiun, i que paral·lelament presenta exposicions presencials a diferents biblioteques patrimonials i que acompanya les III Jornadas de Gestión del Patrimonio Bibliográfico.

L’exposició del CRAI Biblioteca de Fons Antic, que també presenta la seva versió virtual, ha estat elaborada pel seu personal i s’ha beneficiat de les valuoses aportacions de dues alumnes de la UB. Per un cantó, la part gràfica de la mostra presencial ha estat dissenyada per Mariola Serra Ferrándiz, becària del CRAI Fons Antic i alumna del grau Conservació i Restauració de Bens Culturals (Belles Arts). Per l’altre, Ariadna Arrufat Fargas s’ha encarregat del contingut de la vitrina Mutilats, atès que actualment està escrivint un TFM sobre els manuscrits recuperats per Marià Aguiló per al Màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials (Informació i Mitjans Audiovisuals).

L’assessorament del Taller de Restauració del CRAI també ha estat de gran ajut per a la redacció de les parts més tècniques dels textos.

Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències, cursos i jornades, Exposicions, Exposicions virtuals, Restauracions i conservació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Nova exposició: Malferits. L’empremta del temps al CRAI Biblioteca de Fons Antic.

  1. Elisabet Monclús ha dit:

    Enhorabona! M´han encantat els títols que heu triat per a les diferents seccions: bonissims!

Els comentaris estan tancats.