Cercabib Fons antic, una eina a mida

Amb la nova eina de descoberta Cercabib, des del CRAI Biblioteca de Fons Antic hem volgut seguir oferint un portal específic per al nostre fons, el Cercabib Fons antic. Us expliquem en aquest post les seves particularitats.

El Cercabib Fons antic engloba el fons de la Universitat de Barcelona anterior a 1821 conservat majoritàriament al CRAI Biblioteca de Fons Antic i CRAI Biblioteca de Dret. Caldrà tenir present que la documentació patrimonial de Fons Antic posterior a la data indicada es recupera al Cercador general, concretament els gravats i manuscrits del segle XIX.

Indice de los autores y de sus respectivas obras que existen en la Biblioteca del combento de San José de la ciudad de Barcelona. [Entre 1801 i 1830]. Ms 1359

A la primera pàgina d’aquest entorn podrem veure en una primera columna tots els recursos relacionats amb el fons patrimonial del CRAI de la UB i en una segona enllaços d’ajuda per a la cerca, la consulta del fons i l’accés al Servei d’Atenció als Usuaris. A continuació es presenta un núvol d’àmbits temàtics d’un abast més ampli que el de les clàssiques matèries.

La Cerca simple funciona igual que al Cercabib general i a la Cerca avançada s’afegeixen algunes possibilitats específiques per al fons antic: Notes, Lloc d’impressió, Empremta, Impressors, Antics posseïdors  i Dades exemplar Fons Antic.

Sota la cerca per Autor cal recordar que es recuperen també els autors secundaris com traductors i il·lustradors, així com els impressors i els posseïdors, aquests dos últims també recuperables en camps específics.

Amb la cerca per Notes podem recuperar informació com ara elements il·lustratius, estructura del llibre, referències bibliogràfiques i altres aspectes. Una cerca força habitual és la que combina la presència de gravats amb un altre criteri.  

La cerca per Lloc d’impressió inclou tant el país com la ciutat d’impressió.

És especialment interessant el camp Gènere/Forma que permet agrupar documents d’una mateixa tipologia especialment present en el fons antic. Destaquem les següents:  Al·legacions jurídiques, Incunables, Llibrets (Música), Manuscrits, Oratoris, Relacions de successos, Sermons i Villancets (Música). Trobareu la llista completa a l’apartat corresponent del Thesaurus UB.

Pel que fa a l’empremta, és un codi establert per poder identificar els llibres que no tenen ISBN ni ISSN, força específic per als catalogadors de llibre antic.

Sota Impressors i Antics posseïdors trobareu aquests dos perfils específics del fons antic. Recordem que s’hi inclouen tots, independentment de si tenen imatge de marca o no i que les bases de dades Marques d’impressors i Antics posseïdors només recullen els del primer cas.

Els Fons especials UB corresponen a les col·leccions especials de llibre antic dins el Patrimoni bibliogràfic i documental de la Universitat de Barcelona.

El camp Dades exemplar Fons antic l’expliquem amb una mica més de detall.

En la documentació impresa antiga cal destacar la importància del registre d’exemplar, totalment independent del registre bibliogràfic dedicat a l’edició. A més de la signatura topogràfica, inclou un camp de Nota on es troben  tots els aspectes relacionats amb l’objecte físic que són rellevants. Ens referim bàsicament a incompleteses, enquadernació, estat de conservació, marques dels antics propietaris, de lectura o ús,  notes de censura i signatures antigues. També podem trobar altres informacions menys habituals com el material annex, les restauracions i la indicació de la còpia digital al BiPaDi.

Un cop hem realitzat la cerca ens trobem els possibles filtres que podem aplicar. El filtre Novetats bibliogràfiques en el nostre entorn, i per tal de donar més visibilitat als registres nous al catàleg de la UB recupera les noves catalogacions dels darrers dos mesos. Per fer-ho, caldrà posar un asterisc * a la caixa de cerca simple i aplicar a continuació aquest filtre de Novetats bibliogràfiques.

Pel que fa a la llista de resultats, avisem que els documents que es troben al BiPaDi apareixen en un registre independent. Per tant, cal estar atents, perquè la descripció de la versió digital sempre serà més breu que la del document original. Es distingeixen per la designació “Còpia digital” al seu encapçalament.

També us informem que l’opció d’agrupament de diferents versions, ha estat desactivada en el nostre entorn.

És important tenir en compte que, tant en el llistat de resultats com dins l’apartat “Aconseguir-lo” dels registres, no es mostren a primer cop d’ull les signatures topogràfiques, que es veuen amb les opcions de desplegament, acompanyades per les característiques dels exemplars.  Aquesta decisió s’ha pres per afavorir la visibilitat de tots els volums i exemplars pertanyents a una edició, una circumstància que afecta gairebé la meitat del fons antic, i per potenciar el coneixement dels elements propis del llibre des d’un punt de vista material, de propietat i d’ús. 

El sistema ALMA permet fer la reserva en línia dels documents que es volen consultar després d’haver-se identificat. En els casos d’usuaris externs a la UB, caldrà demanar l’alta com a nou usuari i identificar-se com a “Usuaris amb identificador CRAI”. Poseu-vos en contacte amb nosaltres per fer aquest tràmit.

Esperem que aquest portal específic pel fons antic sigui útil pels nostres usuaris.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Bases de dades i repositoris, Marques d'impressors, Suport a la recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.